Spomin nanje še živi...

Komemoraciji na Kapelskem Vrhu in Radenskem Gaju

Filip Matko Ficko, petek, 28. oktober 2016 ob 17:30
Polaganje vencev in cvetja

Polaganje vencev in cvetja

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci je pripravila pred 1. novembrom – Dnevom spomina na mrtve kar dve komemoraciji v spomin žrtvam 2. svetovne vojne: na Kapelskem Vrhu in Radenskem Gaju.

Bilo je to ob 10. uri v petek, 28. oktobra, pri spomeniku padlim borcem v NOV in žrtvam fašizma na Kapelskem Vrhu, kjer so se zbrali članice in člani Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 Gornja Radgona, veteranov policije Sever, Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, šolarji in najmlajši iz vrtca Grozdek na Kapeli.

Naj spomnimo: S področja radenske občine je izgubilo v času 2. svetovne vojne življenje skupaj 39 prebivalk in prebivalcev, od tega jih je 13 padlo kot borcev NOB, 26 pa je bilo ustreljenih kot talcev. Največ jih je bilo ubitih zadnje leto vojne, pomladi leta 1945.

Ob komemoraciji so sodelovali praporščaki prej navedenih štirih organizacij, kulturni program so izvedli šolarke in šolarji Osnovne šole Kapela, nagovor vsem pa je imel predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar. Delegacija izmed prisotnih je k spomeniku položila venec in cvetje ter prižgala sveče.

Praporščaki in del udeležencev komemoracije na Kapelskem Vrhu so se čez eno uro zbrali še pri spominskem  obeležju v Radenskem Gaju v Radencih, kjer so nemške SS-enote v začetku aprila 1945 ustrelile tri talce v opomin krajanom, ki so bojkotirali kopanje obrambnih strelskih jarkov ob Muri za umikajočo nemško vojsko. Tudi ob tem obeležju je bilo položeno cvetje, prižgali pa so tudi svečke.


Več v Kultura in izobraževanje