Prvo mesto po izbiri gledalcev za graditelje od Male Nedelje

Pohodniki TD mala Nedelja-Radoslavci uspešni v gradnji gradov Kralja Matjaža

Branko Košti, nedelja, 29. januar 2012 ob 16:032
Ekipa TD Mala Nedelja - Radoslavci

Ekipa TD Mala Nedelja - Radoslavci

Letos mineva 20 let, odkar se je med turnim smučanjem s Pece domačinom porodila ideja, da na pobočju mogočne gore, v kateri, kot pravi legenda, počiva Kralj Matjaž z Alenčico in s svojo vojsko, pripravijo tekmovanje v gradnji snežnih gradov.

Na prvem tekmovanju se je pomerilo osem ekip in le malokdo je pričakoval, da bo ta prireditev prerasla v tako prepoznavno in množično. Seveda so za to najbolj zaslužni organizatorji in turistični delavci Črne na Koroškem, ki so dogodek nenehno nadgrajevali z novimi vsebinami, saj je prireditev iz enodnevne prerasla v več dnevno, umetnine iz snega pa si obiskovalci, seveda ob ugodno nizkih temperaaturah, ogledujejo še kakšna dva ali tri tedne.

Pred osmimi leti so se številnim graditeljem snežnih skulptur na pobočju Pece pridružili tudi člani Pohodniške sekcije TD Mala Nedelja - Radoslavci pod vodstvom Kšela Aleksandra. Prva leta so sodelovali bolj po olimpijskem načelu "važno je sodelovati" in se ob tem veliko naučili. Zadnja leta se s tekmovanja redno vračajo s kakšno nagrado, osvojili so že prvo mesto po izboru Kralja Matjaža in Alenčice, pa nagado občinstva in nagrade za najboljšo predstavitev svojega kraja.

V soboto, 28. januarja, se je na prireditvenem prostoru pod Peco zbralo 586 tekmovalcev, ki so sestavljali 101 ekipo iz Slovenije in tujine. Med njimi so bili seveda tudi samozavestni Malonedeljčani, ki že pred odhodom niso skrivali ambicij, da letos posežejo zelo visoko, tudi zmage niso izključevali. Kot že nekaj let, so se odločili za izdelavo skulpture Kralja Matjaža. Letos so imeli nekoliko težjo nalogo, saj zaradi suhe zime niso mogli opraviti generalke, doslej so namreč vedno skulpturo, s katero so tekmovali, poskusno izdelali doma.

Pomemben prispevek oceni in s tem seveda končni uvrstitvi pomeni tudi predstavitev ekipe. Po pravilih mora vsaka sodelujoča ekipa predstaviti kraj, od koder prihaja. To nalogo sta opravila učenca OŠ Mala Nedelja, ki sta v vlogah Frančeka in Micike skozi besedilo učiteljice Danice Potrč v prleščini predstavila Malo Nedeljo, lepote kraja pa so v pesmi Smo fantje od Male Nedelje opevali tudi znani ljudski pevci.

Zvečer, v siju bakel, si je stvaritve graditeljev ogledal in ocenil sam Kralj Matjaž z Alenčico. Nad videnim je bil navdušen, impresioniralo ga je sodelovanje, ki bi bilo po njegovem "potrebno kje malo nižje od te gore, pa bi bilo povsod tako lepo, kot je bilo danes tu."

Razglasitev rezultatov je potrdila optimizem Malonedeljčanov. S svojo skulpturo Kralja Matjaža z mečem, s predstavitvijo Male Nedelje in Prlekije, s svojo pozitivno energijo in dobro voljo so prepričali občinstvo, ki jim je prisodilo prvo mesto. Letos se bodo še enkrat podali na Koroško, kjer jih kot nagrada čaka rafting in soteskanje, prejeli pa so tudi denarno nagrado, ki je bila letos podeljena prvič.


Več v Zanimivosti