Obisk nekdanjih slovenskih gojencev ŠROP v Bileći

Lepi in dobri spomini na skupna doživetja niso zastarali

Branko Košti, petek, 29. junij 2012 ob 16:211
Obisk ŠROP v Bileći

Obisk ŠROP v Bileći

74. nekdanjih gojencev ("pitomcev") Šole za rezervne častnike pehote (ŠROP) iz vse Slovenije, se je pretekli konec tedna podalo na pot, katero so prevozili z avtobusom, vlakom, precejšen del pa še z legendarnim ozkotirnim "čirom", nekateri že skoraj pred petdesetimi, zadnje generacije pa pred skoraj petindvajsetimi leti. Obiskali smo namreč Bilećo, malo mesto na hercegovskem krasu, kjer smo skupaj s predstavniki vseh narodov in narodnosti nekdanje Jugoslavije, pridobivali osnovna vojaška znanja in tudi veščine vodenja in poveljevanja.

V ŠROP Bileća se je v letih od 1956 do 1992 v 107 razredih (klasah) šolalo okrog 56.000 gojencev, v srbohrvaškem jeziku pitomcev. Šolanje, ki je trajalo sprva šest, od leta 1969 naprej pa osem mesecev, je, glede na proporcionalno zastopanost posameznih narodnosti v vsaki generaciji, končalo med 3.500 do 5.600 Slovencev. Prav kadri, izšolani v Bileči, so sestavljali jedro častniškega kadra v TO Republike Slovenije. Tudi v osamosvojitveni vojni leta 1991 so enotam TO Republike Slovenije v največji meri poveljevali častniki s končano ŠROP Bileća. Šolanje v ŠROP v Bileći so končali tudi trije izmed dosedanjih načelnikov RŠTO Slovenije oz. Generalštaba Slovenske vojske: generalmajorji Janez Slapar, Ladislav Lipič in Alojz Šteiner.

Pogled na Bilećko jezero, Zlatište, Hadžibegovo brdo, Bijele Rudine, Gacko polje, Avtovac in druge kraje, ki smo jih, nekateri tudi skozi celotni vojaški rok, prekrižarili po dolgem in počez in jih natopili s svojim znojem, ali se stiskali ob tabornih ognjih v ostri zimi, je ponovno priklical spomine predvsem na lepe, čeprav naporne dni. Spomini na predpostavljene starešine, sicer stroge, a izjemno korektne, so obudili marsikatero anekdoto, kateri smo se po mnogih letih še vedno od srca nasmejali.

Težko je opisati občutke, ko po tridesetih, štiridesetih letih znova spiš v isti sobi, kjer si spal osem ali petnajst mesecev, ješ v isti vojaški restavraciji, na žalost ni več kantine, v kateri smo preživeli mnoge popoldneve in sobote ob Nikšičkem pivu in vafljih iz Ćapljine.

Ob povratku proti domu smo obiskali pripadnice in pripadnike 28. kontingenta Slovenske vojske v vojaški bazi Butmir, kjer smo se srečali tudi z vojaškim atašejem RS v Sarajevu podpolkovnikom Jožetom Murkom, nato pa si ogledali še Etno selo Stanišići v bližini Bijeljine.

Vir podatkov: Publikacija ob obisku skupine nekdanjih gojencev ŠROP v Bileči, avtor Janez Kavar


Več v Družabno