Iz Lotmerškega razvojnega partnerstva izstopile tri stranke in obe listi

Stranke LDS, NSi, SLS ter listi Mlada Prlekija in Mi smo prava lista izstopili iz Lotmerškega razvojnega partnerstva

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. avgust 2012 ob 18:2723
15. septembra 2010, so se v oporo in podporo, takratni županski kandidatki v Občini Ljutomer, Olgi Karba pridružile vse politične stranke in neodvisne liste katere so takrat podpirale njeno kandidaturo.

To so bile stranke LDS, NSi, SDS, Zares in Zelena koalicija ter dve neodvisni listi, Mlada Prlekija in Mi smo prava lista. Takrat so tudi vse stranke, listi ter županska kandidatka simbolično podpisali skupen dokument imenovan Lotmerško razvojno partnerstvo.

Oktobra 2010 je k temu partnerstvu pristopila še stranka SMS - zeleni Evrope, po volitvah, ko je Olga Karba tudi bila izvoljena kot županja Občine Ljutomer, pa je k partnerstvu pristopila še stranka SLS.

Županja prepričana, da se je zapletlo zaradi kadrovskih zadev
Takrat se je zdelo, da so v občini Ljutomer politične stranke končno stopile skupaj, in vsaj na lokalni ravni presegle delitve, vse za napredek in razvoj občine. Partnerstvo je takrat pomenilo tesno večino enajstih svetnikov v 21-članskem Občinskem svetu. A kmalu se je izkazalo, da to v praksi ne bo tako lahko. Prvi očitnejši znaki delitve so se po mnenju nekaterih svetnikov in županje pokazali po imenovanju Janeza Venclja (SMS) za podžupana ter nato pri imenovanju Tomislava Zrinskega za direktorja Občinske uprave Občine Ljutomer.

Nadaljevalo se je z (ne)sklicanjem seje Občinskega sveta ter odpovedi 10. redne seje zaradi domnevno preobširnega gradiva. Na teh in nadaljnjih sejah je bilo že očitno, da županje pri marsikateri zadevi ne podpirajo več stranke LDS, SLS, NSi ter lista Mlada Prlekija, kar je pomenilo šest glasov svetnikov (svetnik NSi Jože Panič, sicer županjo podpira). Marca je nato sledila 12. redna seja, kjer so svetniki prišli le do branja dnevnega reda. Od takrat naprej je verjetno vsem bilo že jasno, da je Lotmerško razvojno partnerstvo obstajalo le še na papirju.

Olga Karba je za časnik Delo maja letos dejala, da je prepričana, da se je zapletlo zaradi kadrovskih zadev, točneje zaradi imenovanja podžupanov. Trdila je, da pred volitvami v zvezi s tem ni dajala nobenih obljub, takoj po volitvah pa je to postalo osrednje vprašanje ter da so že na prvem sestanku partnerstva zahtevali, da je treba to najprej urediti, saj so s tem povezane vse druge kadrovske odločitve. Ker takrat ni privolila v izsiljevanje, saj je po njenih besedah izbira podžupana njena izbira, so ji takoj za tem v strankah LDS in SLS odrekli podporo za vse pomembne predloge, od proračuna naprej. Takrat še je dejala, da delo občinskega sveta ovira predvsem "združenje posameznikov in strank, ki se dogovarjajo za medsebojno podporo pri svojih individualnih interesih".

Na njene očitke so takrat odgovorili vodje občinskih odborov LDS Aleksander Kavčič, NSi Danijel Smodiš, SLS Alojz Štih in predsednica Mlade Prlekije Sara Karba, da je "veliko podpisnikov partnerstva razočaranih, ker kaže, da je bilo partnerstvo le sredstvo na poti do cilja zasesti župansko mesto. Ker so bila načela partnerstva takoj po volitvah kršena, je to zdaj le mrtva črka na papirju".

Sedaj prah dviguje Odlok o oskrbi s toplotno energijo
V zadnjem času pa za dvigovanje prahu skrbi tudi Odlok o oskrbi s toplotno energijo na območju Občine Ljutomer, katerega je Občinski svet že dvakrat zavrnil. Skupina povezanih članov Občinskega sveta Občine Ljutomer, Tihomir Babič, Damjan Bogdan, Jože Grantaša, Sara Karba, Aleksander Kavčič, Jože Klemenčič, Dušan Kosi, Andrej Lah, Aleš Lipovec, Franc Rošker, Branko Smodiš in Robert Štefanec, je v javnost poslala izjavo Odgovor medijem na članke o Odloku o oskrbi s toplotno energijo na območju Občine Ljutomer, kjer opisujejo svojo plat zgodbe glede nesprejema omenjenega odloka.

V odgovoru omenjeni člani trdijo, da se s članki o odloku, ki so bili objavljeni v medijih Pomurski Vestnik, Večer in Delo "večino članov Občinskega sveta Občine Ljutomer poskuša prikazati kot neverodostojne osebe, ki skrbijo izključno za lastni interes, kar je žaljivo in zelo daleč od resnice".

Ker v našem mediju o tej problematiki prej nismo poročali, smo za mnenje in odgovor na pisanje skupine svetnikov povprašali tudi županjo in brata Sunko, ki so v odgovoru omenjeni. Odgovore še čakamo.

Lotmerško razvojno partnerstvo zapustile tri stranke in listi
V nedeljo pa so podpisani mag. Aleksander Kavčič - predsednik OO LDS Ljutomer, Alojz Štih - predsednik OO SLS Ljutomer, Daniel Smodiš - predsednik OO NSi Ljutomer, Sara Karba - predstavnica liste Mlada Prlekija in Robert Pregrad - predstavnik liste Mi smo prava lista v medije (v naš medij izjave sicer nismo prejeli) poslali odstopno izjavo treh strank in dveh list iz Lotmerškega razvojnega partnerstva, kjer so zapisali:

"Občinski odbori strank LDS, NSI, SLS ter listi Mlada Prlekija in Mi smo prava lista, podpisniki Lotmerškega razvojnega partnerstva, razočarano ugotavljamo, da je partnerstvo kmalu po izvolitvi županje postalo le še mrtva črka na papirju. Žal se je ponovno izkazalo, da so velike besede o novih vrednotah, profesionalnosti, timskem delu in sodelovanju, predvsem pa o prijaznosti, dostopnosti in razumevanju, bile le del županjine predvolilne kampanje.

Predvsem smo pa razočarani, ker se v občini ne odvija gospodarski zagon, kot bi bil možen. Za spodbuden razvoj občine ni dovolj organiziranje številnih »veselic in proslav«, ki si jih žal lahko privošči čedalje manj občanov. Potrebno je ustvariti atraktivno okolje za naložbe, ki bodo prinesle tudi nova delovna mesta. Prav tako ni bistvenih premikov na področju urejanja prostora in okolja. Tudi občinska uprava ni modernejša in učinkovitejša, kot se je obljubljalo. Dogaja se ravno nasprotno, v občinski upravi se sposobne degradira, na novo pa se zaposluje prijatelje ali znance, kljub številnim visoko izobraženim uradnikom pa si županja naroča svetovalce za pisanje govorov in svojo promocijo.

Prepričani smo, da v občini zmoremo veliko več, za kar pa potrebujemo iskreno spoštovanje različnih mnenj, sodelovanje in medsebojno zaupanje. Vodstvo občine mora delovati povezovalno in ne razdiralno. Ne moremo si privoščiti nenehnih prepirov, obtoževanj, kratenja pravic in avtokratskega vodenja. Problemov ne bomo reševali z nenehnim iskanjem namišljenih pravnih ovir, ampak z inovativnostjo in odprtostjo za ideje ter mnenja, ne glede kdo jih je podal.

Konstruktivno sodelovanje zgoraj navedenih strank in list ter mnenja naših svetnikov so vse prevečkrat interpretirana kot »ozki interes posameznikov«, ne glede kako širok skupni interes zastopajo (npr. obnovo Zadružnega doma na Cvenu smo dosegli šele s preglasovanjem županje).

Tako seznanjamo javnost in županjo Olgo Karba, da za obdobje do naslednjih lokalnih volitev ne želimo biti soodgovorni za tak razvoj občine in odnose, kot so sedaj. Kljub številnim poskusom sodelovanja, zaradi načina vodenja občine, le to ne daje takih rezultatov, kot jih potrebujemo občani. Zaradi odgovornosti do volivcev in občine, predvsem pa zaradi nezmožnosti uresničevanja naših programov, odstopamo iz partnerstva. Vsekakor pa bomo še naprej po svojih najboljših močeh pomagali in konstruktivno sodelovali pri uresničevanju vseh dobrih idej in pobud, ki jih v občini še kako potrebujemo".

V Lotmerškem razvojnem partnerstvu so tako sedaj ostale stranke SDS, Zares, Zelena koalicija in SMS - zeleni Evrope.


Več v Politika