Pavle pekel ribe

Nedeljska popoldanska kuhinja v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, nedelja, 23. september 2012 ob 23:44
Pavletove pečene ribe

Pavletove pečene ribe

Pavle Zvara, stanovalec DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je že pred mesecem dni pričel z nedeljskimi popoldanskimi kuhinjami presenečati in razveseljevati svoje sostanovalke in sostanovalce. Konec avgusta je v kotličku na domski terasi kuhal brodet (ribjo obaro), a v začetku tega meseca pa boršč (rusko čorbo). Torej specializiral se je za ribje jedi in tako je za svojo naslednjo kuharsko dobroto napovedal ribji paprikaš iz sladkovodnih rib.

Žal je prišlo do »tehnične napake« in kuhar Pavle je v nedeljo, 23. septembra popoldne, ostal brez kotlička. Imel je že pripravljene vse potrebne sestavine za kuhanje ribjega paprikaša, a je recept moral spremeniti: odločil se je pripraviti pečene sladkovodne ribe v pečici. Ob prisotnosti kuhanja in dobrot željnih »sotrpinov« v etažni kuhinji prvega nadstropja v DOSOR-ju je ob 14. uri na delovni mizi pripravil v grobem: 4 kilograme sladkovodnih rib (krapi in babuške), štiri kilograme krompirja, štiri glave čebule, štiri paprike, štiri paradižnike, štiri korenčke, dve kobuljici česna, štiri pečene rdeče paprike, paradižnikovo mezgo, papriko v prahu, belo olje ter sol in poper. Pri pripravi sestavin za pečenje so mu pomagale nekatere sostanovalke in tako so najprej pripravile odlično marinado. Z njo je Pavle premazal ribje kose, ki jih lepo zložil v dva pekača. V tretji pekač pa se je pripravilo prilogo: krompir s čebulo, česnom, papriko, korenčkom in paradižnikom. V pečici se je vse lepo opeklo v dobrih 70 minutah in pripravljenih je bilo kar 25 degustacijskih porcij.

Med čakanjem, da bodo ribe in priloga pečena, je ena izmed sostanovalk (ki je predhodno pridno lupila krompir ter rezala čebulo in česen) prinesla iz svoje sobe harmoniko ter v spomin na svoja osnovnošolska leta zaigrala nekaj melodij po spominu. Ob glasbi so nekateri sostanovalci tudi zabrundali kakšno besedilo njim znane ljudske pesmi. Temu pa je sledila pokušina Pavletovih pečenih sladkovodnih rib. Zadovoljno brundanje se je nadaljevalo in kuhar Pavle se lahko že veseli številnega obiska ob svojem naslednjem nedeljskem kuharskem popoldnevu.


Več v Kultura in izobraževanje