Predavanje Nicka Vujicica Bodite neustavljivi

Nick Vujicic se je s svojim predavanjem Bodite neustavljivi ustavil v Mariboru

Sara Munda, četrtek, 27. september 2012 ob 23:361
»Če lahko Bog uporabi človeka brez rok in nog, da postane njegove roke in noge, potem lahko gotovo uporabi vsako voljno srce.« Ta njegova misel nam je že pred samim prihodom Nicka na oder, dala misliti o teži njegovih predavanj in tem, kako je že s samomotivacijo možno premosti vse ovire.

Da je Nick Vujicic odličen motivacijski govornik, smo se lahko prepričali prav vsi, ki smo obiskali njegovo predavanje Bodite neustavljivi, v sredo, 26. septembra 2012 v športni dvorani Ljudski vrt v Mariboru. Predavanje je organizirala Univerza v Mariboru - Karierni center UM v sodelovanju z društvom Zaživi Življenje, v okviru uvajalnega tedna za bruce.

Obiskovalce je uvodoma nagovoril Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor. Predavanje je tolmačila Barbara Telzerow, za glasbeno presenečenje pa je poskrbela sopranistka Nataša Trobentar Majcen.

Nick nas je navdihnil s svojo življenjsko zgodbo. Star je 28 let in je mož brez rok in nog. Prihaja iz Avstralije, po rodu je Srb. Nedavno se je poročil in kmalu bo postal oče. Ni mu bilo lahko, v svoji mladosti se je večkrat poskusil ubiti, ker ni hotel biti breme svojim staršem. Pri 8 letih je razmišljal, da nikoli ne bo imel normalnega življenja, da nikoli ne bo imel žene in ne bo mogel pestovati svojih otrok. Spoznal je, da je največja stvar s katero se lahko soočiš prav upanje. »Bilo je težko, počutiš se, kot da bi najraje obupal. Vendar je ves potencial v tem, da se premakneš k cilju, kajti cilj se nikoli ne bo premaknil k tebi. Vaše šibkosti se ne bodo spremenile, dokler jih ne boste poskusili spremeniti. Razlog, da živiš je, da najdeš nekaj kar ti daje moč

Predavanje je bilo razdeljeno na dva sklopa, in sicer je prvi del zajemal njegovo osebno življenjsko zgodbo, v drugem delu pa je spregovoril o izzivih v Sloveniji in drugih deželah. O tem kako načrtovati kariero, uresničiti svoje cilje in izpolniti novodobna pričakovanja delodajalcev, saj je sam prav tako delodajalec. V lasti ima 2 podjetji in 1 profitno ter 1 neprofitno organizacijo. Skozi te točke je študentom in diplomantom, ki jim je bilo predavanje na nek način namenjeno, preko izkušenj povedal, da se njihove želje o poklicni zaposlitvi, kot tudi osebnem življenju lahko izpolnijo. Nick se ni sprenevedal, niti nam ni dajal lažnega upanja. Iskreno je povedal, da vseh naših ciljev, najverjetneje, ne bomo nikoli dosegli. Vse ni mogoče, je pa mogoče, da vsak posameznik doseže svoj polni potencial.

Opozoril je na prostovoljstvo, ki je danes tako pomembno in na namen darežljivosti. Prav prostovoljstvo in zmožnost dajanja ter istočasnega nabiranja izkušenj, v tem poudarja, da posameznik dela zastonj, saj ne da samo ne pričakuje nobenega plačila, temveč se zaveda, da na tak način največ pridobi prav on, da je to investiranje v našo prihodnost in izobrazbo. Odgovoril je tudi na nekaj vprašanj, ki so se dotikale teme iskanja zaposlitve na današnjem tržišču. Po njegovem mnenju moramo imeti plan B, čeprav konkretnih odgovorov ni, je pomembno, da se potrudimo po svojih najboljših močeh. Pravi: »Ne pozabite na Slovenijo, prihodnost tega naroda je odvisna od našega poguma, da nikoli ne odnehamo.« To misel vsekakor lahko prenesemo tudi v osebno ravnanje.

Večkrat se je zahvalil v slovenščini in nas vsake toliko nasmejal tako s šalami na svoj račun, kot tudi znanjem srbščine. Nick je človek, ki se te dotakne s svojim veseljem, razigranostjo, pristnostjo, pogumom in zavedanjem, da je mogoče živeti brez omejitev. S svojimi predavanji deli upanje, ki ga je sam našel. Nobenega trenutka ne jemlje samoumevno, temveč verjame v to kar počneš. Dvorano smo zapustili z zavedanjem, da ima Nick prav. V vsakem od nas je moč in strast do življenja, da uspe in doseže to kar si želi. Le upati si moramo.


Več v Kultura in izobraževanje