Drava naredila novo, 150 metrov široko strugo

Na ormoškem območju so danes vidne katastrofalne posledice poplav

Prlekija-on.net, sreda, 7. november 2012 ob 15:30
Pogled na uničujočo moć vode, foto: Silvo Sok

Pogled na uničujočo moć vode, foto: Silvo Sok

V začetku tedna je po obilnem dežju, večina rek po državi začela naraščati, najhuje je včeraj bilo na območju Koroške in Štajerske. Na območju Ormoža, je Drava na določenih točkah prestopila bregove, danes, ko se je voda umaknila, so na teh mestih vidne katastrofalne posledice poplav.

Drava si je nekaj sto metrov južneje od HE Formin, oblikovala povsem novo strugo, široko kar 150 metrov in globoko več kot 5 metrov. Medtem se je voda od tam že umaknila, tako da je ta nova struga suha.

Pri izlivu Pesnice v Dravo, kjer je porušilo jez, je Drava s sabo odnesla vse, kar je bilo na poti. S sabo je odnesla tudi stanovanjsko hišo, njeni deli pa zdaj ležijo po celotni suhi strugi. Tam, kjer so še v ponedeljek stali gozdovi ter polja, se sedaj vije suha struga, nekatera polja pa je struga preklala na pol.

Stanje na območju Ormoža se umirja
Stanje na območju Ormoža se umirja
Ljutomerski gasilci pomagali v Dvorjanah
Ljutomerski gasilci pomagali v Dvorjanah

Župan Gorišnice Jože Kokot, je nad videnim bil pretresen. V Gorišnici je Drava z novo utrto potjo, uničila cesto, vodovod ter telekomunikacijsko infrastrukturo, še vedno pa je preprečen dostop do dveh farm, kjer gojijo približno 80 tisoč piščancev, saj sta odrezani od sveta. Voda je zalila tudi povsem novi namakalni sistem, ki ga je povsem zalilo, prizadeto pa je celotno zajetje novo zgrajenega namakalnega sistema.

V Markovcih je bilo zalitih 27 objektov, dve družini pa sta bili v noči iz ponedeljka na torek tudi evakuirani. Sanacijo bodo nadaljevali, ko voda odteče, trenutno pa je tam poplavljenih še kar nekaj kmetijskih površin in tudi cest.

Župani občin spodnjega Podravja sedaj upajo, da jim bo pri sanaciji na pomoč priskočila država, v nekaterih občinah pa že razmišljajo o sklicu izrednih sej občinskih svetov, da bi tako ljudem lažje zagotovili sredstva za sanacijo nastale škode.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij poplav v občini Markovci in Cirkulane (foto: Daniela Kolednik in Aleš Celcar), iz Ormoža (foto: Marjan Senčar), Središča ob Dravi (foto: Vasja B. Šinko), reke Mure med Bistrico in Razkrižjem (foto: Matej Polanič) ter Gorišnice (foto: Silvo Sok).


Več v Narava