Dvomesečni proces usklajevanja in javne razprave uspešno zaključen

Na 16. redni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer sprejeli Odlok o proračunu za leto 2013

Prlekija-on.net, četrtek, 17. januar 2013 ob 09:074
16. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

16. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

Kot smo že včeraj poročali, je Odlok o proračunu za leto 2013 na 16. redni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer v bil sprejet.

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, je ob tem podala izjavo za medije, ki si jo v celoti lahko preberete spodaj, video seje pa bomo objavili konec tedna.


Spoštovani,

včeraj je Občinski svet Občine Ljutomer sprejel Odlok o proračunu za leto 2013, z 19 glasovi za in dvema vzdržanima svetnikoma. S tem se je dvomesečni proces usklajevanja, javne razprave in iskanja najboljših rešitev uspešno zaključil.

Skozi razpravo je bilo usklajeno več deset predlogov s strani občank in občanov, društev, gospodarstvenikov in drugih organizacij s področja občine.

Kronologija razprave o proračunu 2013
11.11. 2012: Predstavitev predloga v Domu kulture v Ljutomeru.
14.11.2012: 1. obravnava predloga – ni dobil podpore.
29.11.2012: Ponovna obravnava na OS – podporo izrazilo 10 svetnikov.
12.12.2012–20.12.2012:   Zbori občanov po vseh 9 KS.
20. 12. 2012: Razprava z predstavniki gospodarstva.
3. 1. 2013: Usklajevanje Splošna knjižnica Ljutomer.
7. 1. 2013: Usklajevanje z GZ in PGD.
16. 1. 2013: Zaključna obravnava na Občinskem svetu.

Končna obravnava na občinskem svetu je, v skladu s postopkom, omogočala le odločanje o končnem dokumentu in morebitnih amandmajih.

V zakonskem roku so štrije občinski svetniki vložili amandma, ki pa ga ni bilo moč obravnavati, saj bi njegovo sprejetje vodilo v nezakonito stanje.

Namreč povzročil bi porabo denarja, ki ga združuje več občin za delovanje medobčinskega inšpektorata in redarstva, mimo namena zaradi katerega so bila zbrana, na primer za načrtovanje mrliške vežice v Ljutomeru.

Naj ob tem dodamo, da je med sejo prišlo do nekoliko daljšega premora, v katerem so se predlagatelji omenjenega amandmaja posvetovali o umiku le-tega.

V neformalnem pogovoru, ki se je okrog tega razvil, ni bil sklenjen noben dogovor ali dana obljuba, da bo vsebina amandmaja upoštevana pri izvajanju proračuna ali morebitnem rebalansu, saj je del vsebine amandmaja zakonsko sporen in je zato tudi bil izločen iz obravnave.

Seveda pa se je vedno možno in prav pogovarjati o predlogih, ki so vsebinsko utemeljeni in služijo v korist občankam in občanom. Vendar v izogib nesporazumom poudarjam, da vsebina spornega amandmaja ni bila predmet dogovora ali nekakšne kupčije, kot se je naknadno začela pojavljati interpretacija tega dogajanja.

Občinski svet je potrdil predlog proračuna navkljub izločitvi tega amandmaja in s tem omogočil uresničitev javno usklajenih dogovorov ter seveda začetek večjih načrtovanih investicijskih projektov, ki bi jih odlašanje s sprejetjem proračuna resno ogrozilo zaradi zamude pri začetku črpanja nepovratnih sredstev.

Proračun je bil načrtovan in usklajevan v smeri uresničevanja realnih obljub, brez varčevanja na storitvah za občane ter pri tem postavljal projekte ter strokovne rešitve, ki jih je moč uresničiti brez zadolževanja ob poudarku na enakomernost razvoja.

Dokument zagotavlja skoraj 5 milijonov EUR storitev in subvencij za občane ter več kot 12 milijonov investicij. Zato je sprejet proračun zmaga za občanke in občane, za občino pa izziv, da ga pravočasno in profesionalno uresničimo.

Zahvaljujem se vsem, ki so sodelovali v razpravi skozi ta dva meseca in so prispevali k boljšem in celovitejšem predlogu proračuna. Članicam in članom občinskega sveta se zahvaljujem za podporo in želim dobro sodelovanje v prihodnje.

Mag. Olga Karba, županja


Več v Politika