Zbor Likovnega društva Gornja Radgona

Preko trideset razstav drugje, v domačem mestu pa sedem

Filip Matko, torek, 5. marec 2013 ob 08:15
Občni zbor Likovnega društva Gornja Radgona

Občni zbor Likovnega društva Gornja Radgona

O uspešnem delovanju Likovnega društva Gornja Radgona je na rednem letnem občnem zboru v prostorih gostišča Panda v Gornji Radgoni (v soboto, 2. marca 2013), poročala predsednica Tatjana Mijatović.

Iz njenega poročila povzemamo: »V letu 2012 smo organizirali sedem razstav v Kulturnem domu v Gornji Radgoni, od tega dve društveni. Tukaj so poleg naših članov razstavljali tudi drugi ugledni umetniki (karikaturist Anton Buzeti, ak. kipar Radivoj Vojko Štuhec, slikar in pesnik Branko Murko), katerih razstave so imele težo tudi v izobraževalnem smislu naših članov, kakor tudi občanov nasploh. Naši člani so razstavljali tudi v Domu starejših občanov Gornja Radgona in Domu starejših občanov - DOSOR v Radencih, saj z omenjenima ustanovama zelo dobro sodelujemo. Sicer pa smo člani pripravili številne razstave po Sloveniji in tudi v tujini. Skupaj jih je bilo preko trideset.

Z društveno razstavo smo se prvič predstavili v tujini, v Monoštru na Madžarskem, ob slovenskem kulturnem prazniku. Tako smo vzpostavili prijateljsko sodelovanje s Porabskimi Slovenci in naša članica Pavla Krajnc je meseca marca pripravila tam samostojno razstavo. Druga članica, Aleksandra Fekonja, je sodelovala na tamkajšnji mednarodni likovni koloniji in na razstavi del te kolonije v mesecu novembru.

Meseca aprila smo pripravili društveno kolonijo Slikajmo za DSO (Dom starejših občanov) v Gornji Radgoni. To je bilo enodnevno velikonočno slikanje, kjer je sodelovala tudi stanovalka doma. Tam nastala dela smo podarili domu v trajno last. Predhodno smo dela predstavili javnosti na tamkajšnji razstavi.

Sodelovali smo z vrtcem Manka Golarja Gornja Radgona, saj smo pripravili razstavo njihovih del v Maximusu v Gornji Radgoni.

Julija smo pripravili že osmo tradicionalno društveno likovno kolonijo z naslovom Mura. Kolonijo smo izvedli v sodelovanju z JSKD in Zvezo društev MojaMura. Predstavnik omenjene zveze, Simon Balažic, je podal globlji vpogled v okoljsko problematiko naše reke, prav tako pa pripravil splošno zanimivo predavanje o življenju ob reki Muri in z njo. Kolonija je potekala dva dni in sicer v Zgornjem Konjišču. Dela, nastala na tej koloniji, smo javnosti predstavili na razstavi v Kulturnem domu v Gornji Radgoni ob priliki občinskega praznika. Ob tem smo izdali tudi prvi katalog nastalih del. Projekt je potekal pod strokovnim vodstvom naše članice, Aleksandre Fekonja, ki je absolventka Akademije za likov no umetnost, s čimer je bila članom zagotovljena možnost razumevanja teme ter razlaga pravilne uporabe likovnih tehnik.

Naši člani so sodelovali na različnih natečajih in ex temporih (Turnišče, Ptuj, EKO Drava Maribor, Zajčja dobrava, Mežanovi dnevi na Ptuju...), kjer so posegli tudi po najvišjih odličjih: v Turnišču naš član (Filip Matko Ficko) prejel 3. nagrado, na EKO Drava naša članica (Tatjana Mijatović) prejela posebno nagrado, v Zajčji dobravi naša članica (Vidka Borko) prejela 2. nagrado, na Mežanovih dnevih na Ptuju naša članica (Saša Bezjak) prejela 1. nagrado.

Sodelovali smo na regijski tematski razstavi »Tekst v podobi«, ki jo je organiziral JSKD RS. Dela kar petih naših članov (Tamara Rimele, Robert Kosmač, Saša Bezjak, Lojze Veberič, Filip Matko Ficko) so bila izbrana na državno razstavo, saj je bilo na državni razstavi (Slovenj Gradec in Novo mesto) 58 del iz vse Slovenije. Trije naši člani (Eva Žula, Matjaž Geder, Tamara Rimele), odlični grafiki, so s svojimi deli bili izbrani na razstavo Odtisi - Vtisi, kjer so bila predstavljena najboljša grafična dela slovenske grafike minulih treh let, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.

Oktobra smo sodelovali na prireditvi »Se poznamo ?«, ki jo je organizirala Območna izpostava JSKD Gornja Radgona na tamkajšnji osnovni šoli. Tam smo pripravili razstavo del naših članov ter sodelovali v programu kot živa scena, saj smo med samo prireditvijo slikali na odru. Za nastopajoča društva in organizatorje smo naslikali miniaturne slike, ki so služile kot darilo in zahvala za sodelovanje na prireditvi.

Pet naših članov (Tamara Vogrin Tara, Tatjana Mijatović, Nina Jančar, Branko Počkar in Zdravko Dolinšek) je sodelovalo na dobrodelni razstavi, kamor so darovali po eno delo na dražbo slik za žrtve poplav, ki je bila organizirana v hotelu Betnava v Mariboru. Dela šestih naših članov (Tatjane Mijatović, Zdravka Dolinška, Vinka Prislana, Edvarka Ketiša, Franca Jaušovca Frica in Filipa Matka Ficka) ter grafika Lojzeta Logarja iz zasebne zbirke Radeta Bakračevića so bila darovana na dobrodelni dražbi slik na dobrodelnem turističnem plesu v hotelu Radin v Radencih. Izkupiček od prodanih slik je bil namenjen obnovi parka v Radencih.

Delovanje našega društva redno objavljamo na spletnih straneh »prlekija-on.net«, v časopisu Prepih in drugje. S tem promoviramo društvo, kakor tudi domačo Občino Gornja Radgona.«

In verjamemo lahko, da ne bo nič drugače tudi v letošnjem letu, ko se je z začetkom meseca marca pričel že prvi izmed tematskih izborov likovnih del v okviru »Zlata paleta 2013«. Likovno društvo Gornja Radgona se je namreč pred koncem lanskega leta vključilo v Zvezo likovnih društev Slovenije, pod okriljem te zveze pa poteka omenjeni projekt, ki zajema peterico likovnih dejavnosti: risba-grafika, realistično slikarstvo, abstraktno slikarstvo, kiparstvo in fotografija. Znotraj teh dejavnosti pa so za leto 2013 razpisane tri teme za ustvarjanje: »Voda, vir življenja«, »Zimski pejsaž« in »Gibanje v prostoru«. Prva izmed tematskih razstav, pod delovnim naslovom »Risba-grafika«, je bila zaupana Likovnemu društvu Gornja Radgona, ki je zadolženo, da pripravi razstavo ter nje otvoritev 5. aprila letos.


Več v Kultura in izobraževanje