Olga Karba nad Občinski svet s tožbo

Pravnik Erik Kerševan ocenjuje, da je zelo malo možnosti, da bodo sodni postopek sploh začeli

Prlekija-on.net, četrtek, 9. maj 2013 ob 13:4927
Današnje Delo poroča, da se je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, zaradi zamenjave članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI), skupaj z razrešenimi člani te komisije, odločila sklep Občinskega sveta izpodbijati v upravnem sporu.

Kot poroča Delo, je namreč županja prepričana, da so svetniki člane komisije zamenjali brez argumentov in pravne podlage, pravnik Erik Kerševan pa ocenjuje, da je zelo malo možnosti, da bodo sodni postopek sploh začeli.

V teh videih si lahko ogledate razreševanje članov:
Razrešili člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja
Razrešili člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja
Sprejeli proračun in ponovno razrešili predsednika in člane KMVVI
Sprejeli proračun in ponovno razrešili predsednika in člane KMVVI

Zapleti so se pojavili po imenovanju podžupana
Zaplet sega že v leto 2011, od imenovanja Janeza Venclja za podžupana občine, ki je hkrati bil tudi predsednik KMVVI. Takrat je skupina svetnikov na županjo in podžupana naslovila dopis, s katerim so predlagali razrešitev predsednika komisije. Vmes je razpadlo tudi Lotmerško razvojno partnerstvo.

Po dolgem obdobju pravnih izpopolnjevanj predlogov predlagateljev, ko je županja nepopolne predloge sproti zavračala, je konec februarja lani občinsko vložišče prejelo predlog skupine svetnikov za razrešitev vseh članov komisije in imenovanje novih. Predlog za razrešitev predsednika in treh članov komisije so prvič obravnavali novembra lani, dokončno pa so jih razrešili januarja letos. Takrat so tudi imenovali nove člane in predsednico.

Svetnik Jože Panič, ki je skupaj s svetnikoma, podžupanom in županjo na državno upravno sodišče vložil tožbo, je za Delo povedal: "Nezaupanje, kar kolegom svetnikom predstavlja predmet moje razrešitve, je neresnični vzrok. To se kaže v obnašanju predlagateljev za mojo razrešitev: ko je komisija glasovala za njihove člane, so predloge soglasno sprejeli, ko pa smo na komisiji imenovali drugega, so bili proti."

"V preteklih dveh letih je v številnih primerih, tudi teh okrog razreševanja članov omenjene komisije, prihajalo do predlogov, ki bi povzročili nezakonito stanje, če bi jih občinski svet sprejel," pa je za Delo dejala županja.

Občinski svetnik Tihomir Babič, ki je tožbo razrešenih pričakoval, "ne pa tudi tožbe županje, ki naj bi združevala in ne razdruževala", je za Delo povedal, da so prejšnjo komisijo razrešili zato, ker je dajala predloge, ki niso dobivali večinske podpore na občinskem svetu, kar je pripeljalo do tega, da občina po več mesecev ni imela svojih predstavnikov v svetih zavodov in javnih službah.

Pravnik Erik Kerševan: "Ni mi jasno, zakaj se je županja sploh odločila za tak korak"
Pravnik Erik Kerševan iz upravne katedre ljubljanske pravne fakultete je za Delo dejal, da je "izjemno malo možnosti, da bi do sodnega postopka sploh prišlo, saj bi moralo prej priti do precejšnje spremembe sodne prakse", saj tožbe ni mogoče šteti za akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu. Pri razrešitvi člana delovnega telesa občine, v tem primeru komisije, po Kerševanovem mnenju ne gre za odločitev o pravici določene osebe, "saj to ni upravni akt, ki bi se lahko glede na obstoječo sodno prakso sploh sodno izpodbijal. Tudi novejša praksa vrhovnega sodišča in upravnega sodišča sledi temu stališču". Za Delo še je dejal, da župan v primeru izdaje nezakonitega akta sicer lahko vloži tudi tožbo v upravnem sporu proti takemu aktu, "vendar je tako ravnanje izjemno". Zaključil je, da je s tožbo župana v upravnem sporu mogoče izpodbijati le tiste akte, ki posegajo v pravni položaj posameznika oz. občine in zoper katere je sodna presoja sploh mogoča: "Zato mi ni jasno, zakaj se je županja sploh odločila za tak korak."

Olga Karba: "Po pravnih sredstvih ne posegam nepremišljeno"
"Ne znam komentirati presenečenja ljudi, ki smo jim že v času odločanja o tej sporni zadevi pojasnili naša stališča in tudi napovedali naše ukrepe. Namreč v konkretnem primeru sem ocenila, in to javno povedala, da so predlagatelji razrešitve komisije KVIM delovali v nasprotju s pravili in zaradi tega posegli v zakonito pridobljene pravice kolegov svetnikov. Vse kar bi bilo potrebno, da bi razrešitev bila zakonita, je navesti utemeljene razloge zanjo. Vendar takrat teh ni bilo.

Dejstvo je, da se je o sporni razrešitvi večkrat razpravljalo in dvakrat odločalo, vsakič brez posluha za argumente na strani predlagateljev. Glede na to, da so ostale poti za zaščito pravic vpletenih občinskih svetnikov bile izčrpane, sem posegla po sodnem varstvu, kot to predvideva Zakon o lokalni samoupravi. Enakega videnja so tudi razrešeni svetniki, ki so se prav tako obrnili na sodišče.

Ali je takšna razrešitev bila združevalna ali ne, naj vsakdo sam presodi. Jaz lahko le ponovno poudarim, da ne posegam po pravnih sredstvih nepremišljeno. Glede na to, da ocenjujem, da je bila storjena napaka in krivica, bi bilo zelo nekredibilno od mene, če se ne bi poskušala zavzeti za tiste, ki se jim je ta krivica pripetila. Pri tem ne delam razlik in sprožila bi sodno varstvo ter se enako zavzela, če bi bile poteptane pravice gospoda Babiča ali katerega koli od drugih članov občinskega sveta.

Naj dodam, da v konkretni zadevi ni sprožen postopek proti posameznikom (torej ne proti posameznim svetnikom), ampak proti občinskemu svetu kot organu, ki je sprejel sporno odločitev
," pa je pojasnila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

Vir: Delo


Več v Politika