V Ljutomeru potekal zakrament svete birme

Letošnje leto je prejelo zakrament svete birme približno 95 birmancev, iz 8. in 9. razreda iz ljutomerske župnije

Nuša Novak, torek, 4. junij 2013 ob 16:45
Sveta birma v Ljutomeru

Sveta birma v Ljutomeru

V soboto, 1. junija, je ob 10. uri v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekal zakrament svete birme.

Župnija je kakor velika družina. In tako praznik svete birme zajame vso župnijo. Župnija se na ta dan pripravlja predvsem z molitvijo. Za birmanski praznik so poleg molitve potrebne še druge dejavnosti. Zelo pomembna je temeljita duhovna priprava na zakrament sprave za vso župnijo, predvsem za starše, botre in birmance, priprava doživetega bogoslužja (bralcev, pevcev...), srečanje z birmovalcem ter okrasitev cerkve itn.

Letošnje leto je prejelo zakrament svete birme približno 95 birmancev, iz 8. in 9. razreda iz ljutomerske župnije. Vsi so odlično sodelovali in se primerno tudi pripravili na ta sveti zakrament. Kajti sveta birma je zakrament, ki dopolnjuje sveti krst. Navadno se deli med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo. To so trije zakramenti uvajanja v krščanstvo. Redni delivec zakramenta svete birme je bil tudi pri birmovanju naših birmancev, škof Peter Štumf. Polaganje rok na birmančevo ramo in maziljenje s posvečenim oljem ali sveto krizmo, je škof opravil vsem birmancem, ki so v spremstvu svojih botrov stopili pred škofa in tako postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim Duhom.

Po celotnem obredu in končani sveti maši, so se vsi birmanci skupaj z duhovniki in škofom, zbrali zunaj pred cerkvijo in poskrbeli za prečudovito spominsko skupno fotografijo. K sreči je tudi vreme poskrbelo za odlično vzdušje vseh obiskovalcev.

Ob koncu pa so se vsi birmanci s svojimi botri in svojci odpravili vsak svojo pot, praznovanju naproti.

Iskrena hvala vsem, ki ste kakor koli pomagali pri organizaciji tega velikega praznika v naši župniji. Predvsem hvala našemu gospodu župniku Andreju Zrimu, gospodu Izidorju Veleberiju, kaplanu Marjanu Pučku ter gospodu škofu Petru Štumfu za podelitev svetega zakramenta. Hvala tudi vsem birmancem, botrom, staršem in katehetom, ki ste s skupnimi močmi pripravljali srca na prejem darov Svetega Duha.

Sveta birma ni končna postaja naše vere. Je le božje znamenje na naši življenjski poti, ki nam daje novo moč.


Več v Kultura in izobraževanje