Branko Smodiš podal poslansko pobudo

Poslansko pobudo je podal glede možnosti širitve pasu, v okviru katerega bi bila prepovedana uporaba škropiv, gnojenja in gnojnice

Prlekija-on.net, torek, 18. junij 2013 ob 13:101
Pobuda je bila naslovljena na ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana

Pobuda je bila naslovljena na ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana

Poslanec v DZ, Branko Smodiš (SD) je podal poslansko pobudo glede možnosti širitve pasu, v okviru katerega bi bila prepovedana uporaba škropiv, gnojenja in gnojnice. Pobuda je bila naslovljena na ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana.

V nadaljevanju je objavljena poslanska pobuda.


POSLANSKA POBUDA

Naša skupna naloga je, da skrbimo za kakovost pitne vode. V okolici vodovodnih zajetij se nahajajo njive in travniki, kjer se uporabljajo razna škropiva in tam se tudi razliva gnojnica. Seveda je takšno početje v določenem pasu od vodnih zajetij prepovedano. Žal pa se marsikdo tega ne drži. Pitna voda s tem postaja vse bolj oporečna. Težave opažam predvsem v pomurski regiji.

Predlagam, da kot pristojni minister razmislite o možnosti širitve pasu, v okviru katerega bi bila prepovedana uporaba škropiv, gnojenja in gnojnice. Njive, ki bi se nahajale v novem pasu, pa bi namenili za EKO kmetovanje. Torej EKO kmetovanju bi bile namenjene njive, ki se že sedaj nahajajo v pasu, kjer je prepovedana uporaba škropiv in gnojnice ter njive, ki bi se nahajale v novem, razširjenem pasu. V kolikor pa se lastniki njiv v novem pasu ne bi odločili za EKO kmetovanje, pa bi se jim ponudila zamenjava kmetijskih zemljišč. Tu vidim predvsem možnost zamenjave z zemljišči v lasti kmetijskega sklada.

Menim, da bi s tem ukrepom ustrezno zavarovali vodna zajetja in v veliki meri omejili težave s pitno vodo, ki so v določenih občinah vse bolj izrazite.

Prav tako bi s tem dodatno spodbudili ekološko pridelovanje hrane, ki je v porastu in ljudje   vedno bolj povprašujejo po tej hrani.

V upanju, da boste mojemu predlogu namenili ustrezno pozornost, vas lepo pozdravljam!

Branko Smodiš, poslanec


Več v Politika