Ljutomer bo že devetič v znamenju filma, vina, mask, razstav, glasbe, ...

9. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina bo potekal od 15. do 20. julija v Ljutomeru

Prlekija-on.net, torek, 9. julij 2013 ob 16:54
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina bo tudi letos preobrazil Ljutomer v pisano, svetovljansko mesto filma, vina, mask, umetniških razstav, predstav, glasbe, delavnic in koncertov...

Gre za izstopajočo in edinstveno prireditev, ki letos sledi tematiki »špageti vestern« filmov, v kombinaciji z zombiji, ki bodo sledili že tradicionalni Grossmann Zombie paradi. Glavna filmska gosta Grossmanna sta letos legendi italijanskega in evropskega filma, igralec Franco Nero in režiser Enzo G. Castellari.

Festival v svojih 6-ih dneh gosti filmske ustvarjalce z vsega sveta, brezplačno predvaja pester izbor aktualne fantastične kinematografije in starejše žanrske klasike ter nudi možnost srečanja s filmskimi ustvarjalci. Filmski svet se prepleta z okušanjem vrhunske vinske kapljice. Festival vsebuje bogat dodatni program – izjemne umetniške razstave, koncerte, delavnice posebnih učinkov, filmske in igralske delavnice, ter izbor izbor Kraljice krika in Norega kralja in Zombie Walk na zaključni dan festivala.
Dogajanje na Grossmannovem festivalu boste kot vsako leto, lahko spremljali tudi na našem portalu v posebni rubriki novic Grossmannov festival.

Med 15. in 20. julijem letos se bo tako na Grossmannovem festivalu zopet zvrstilo okoli 90 različnih dogodkov: filmske projekcije, pogovori z gosti, degustacije vrhunskih vin (s posebnim gostom, svetovno znanim vinskim strokovnjakom Darrelom Josephom), umetniške razstave (Blaž Porenta, Matjaž Tančič), koncerti, predstave, igralske delavnice (z Žigo Čamernikom), delavnice posebnih učinkov (z Mad Squirrel FX) ...

Otvoritveni film bo novi film oskarjevca Neila Jordana Byzantium (VB / ZDA / Irska, 2013), ki bo premierno predstavljen v Sloveniji.

Na ogled bo več kot 30 celovečernih in 40 kratkih filmov iz vsega sveta, tako v tekmovalnem programu kot programskih sekcijah Grossmann Grindhouse, Zombirama, Šok dok in Panonsko podzemlje. Poleg brezplačnih filmskih projekcij najaktualnejših fantastičnih in grozljivih filmov in retrospektiv izbranih kultnih mojstrovin obiskovalci lahko doživijo obisk in pogovor z njihovimi avtorji.

V glasbenem programu bodo nastopili novosadska punk/metal atrakcija Piknik/Horror Piknik, puljske punk legende Fakofbolan, slovenski thrash metal pionirji Železobeton, prodorni alter rockerji Dežurni krivci, vrhunski psychobilly punkrockerji Cyphre Louis, mične metalke Hellcats in drugi.

Grossmannov festival je od leta 2010 aktivni član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF - European Fantastic Film Festivals Federation), največje mreže festivalov žanrskega filma na svetu, s člani v 16 državah sveta in s skupnim občinstvom približno 600.000 ljudi.

Poleg glavne nagrade Hudi maček za najboljši celovečerec in izbire Vinskega šampiona, Grossmannov festival podeljuje naslednje nagrade: Slakov hudi maček za najboljši kratki film (poimenovano po preminulem režiserju Franciju Slaku, ki je imel ogromne zasluge za razvoj festivala in slovenske neodvisne filmske produkcije nasploh), Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec (kot edini festival s tovrstno nagrado v Sloveniji), ter Častni hudi maček za življenjsko delo. Prijavljeni kratki filmi se potegujejo tudi  za nagrado Melies d'Argent, ki jo podeljuje EFFFF. Dobitnik nagrade je nominiran za prestižno nagrado Melies d'Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki ga bodo izmed nominiranih filmov z vsakega od včlanjenih festivalov izbrali novembra na festivalu v Sitgesu.

Kot vsako leto bodo med festivalom nastajali kratki filmi v Mali delavnici groze, obzorja razširjajoči pa je tudi t.i. Torture Garden, B-maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev. Pri tem maratonu ni vstopnine, pač pa izstopnina; kdor zdrži ves maraton, ga je dobil zastonj, poleg pripadajoče okrepčilne pijače in jedače.

Grossmannov festival je v zadnjih dveh letih obiskalo okoli 80 filmskih gostov iz okoli 12 držav, med njimi tudi igralska legenda Sir Christopher Lee, slavni režiser in producent Menahem Golan ter priljubljeni španski igralec Carlos Areces. V preteklosti so festival obiskali tudi režiser in producent Roger Corman (največja legenda neodvisnega filma, boter sodobnega Hollywooda in prejemnik častnega oskarja 2009), režiser ponarodelih črnih komedij Slobodan Šijan, pionir ex-Yu fantastične kinematografije Krsto Papić, kontroverzni režiser in producent Uwe Boll, italijanski mojster grozljivk Ruggero Deodato, utemeljitelj brazilskega fantastičnega filma Jose Mojica Marins, kultni neodvisni producent in režiser Lloyd Kaufman, nemški horror auteur Joerg Buttgereit, producent in režiser antologijskih grozljivk Brian Yuzna, režiser in filmski kritik Dinko Tucaković, srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković, nagrajeni mojster evropske grozljivke Jaume Balaguero, britanski mojster animacije Lee Hardcastle, nagrajeni režiser Alex Chandon, in mnogi drugi priznani filmski ustvarjalci.

Umetniki, ki jih festival predstavi, razstavljajo iz področja ilustracije, slikarstva, kiparstva, s skupnimi značilnostmi – biti morajo izstopajoči, nenavadni in izjemni, kot je Grossmannov festival sam. Na preteklih edicijah festivala so razstavljali Laibach Kunst, Blaž Porenta, Slobodan Šijan, Lakobrija FX, Mad Squirrel FX, Šlosart, Soultret, NS Art, Jakša Vlahović, Guma Vila, Dizzy Strings, Domus Extremus, Pandemonium Clothing, Robert Jurak, Tomaž Bavdež in števini drugi izjemni ustvarjalci.

Zombie Walk 2013: Povorka vaših najljubših razpadajočih pošasti se bo sprehodila skozi ulice Ljutomera na Grossmannov veličastni Dan nemrtvih v soboto, 20. julija ob 17h. S pomočjo najboljših mojstrov posebnih učinkov in mask na Balkanu, ekipo Mad Squirrel FX iz Beograda, bomo preobrazili trumo obiskovalcev v nagnusne, a okolju prijazne žive mrliče. Na čelu povorke bo kraljeval zombi tovornjak, na katerem bo madžarska zasedba Fit Fat žgala svoj voodoo rokenrol in pomagala oživljati mrtve vseh starosti in razpadajočih stanj.

Maskiranje se bo začelo v soboto, 20.7. ob 10h v šotoru na Glavnem trgu v Ljutomeru. Vsi udeleženci, ki bi radi zombi preobrazbo s profesionalnimi maskerji, se morate oglasiti tam najkasneje do 13h.
Za zagotovitev svoje maske prijavite svojo udeležbo na: zombie-walk@grossmann.si.

Grossmannov festival


Več v Kultura in izobraževanje