24. obletnica Slovenske demokratske mladine: »Rdeči strici, vrnite nam prihodnost!«

Janez Janša je na obletnici pozval, naj na prihodnje volitve gre vsak mlad z volilno pravico in naj glasuje za to, da se sedanje stanje ustavi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 13:4817
Obletnice se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša

Obletnice se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša

V soboto, 26. oktobra, je v Beltincih potekala slovesnost ob 24. obletnici podmladka SDS, ki sta se je udeležila predsednik Janez Janša in generalna sekretarka Anja Bah Žibert. Predsednik je pozval: "Na prihodnje volitve naj gre vsak mlad z volilno pravico in naj glasuje za to, da se sedanje stanje ustavi."

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je izpostavil pomemben prispevek Slovenske demokratske mladine k osamosvojitvi Slovenije, saj je bila marca leta 1990 SDM prva organizacija, ki je predstavila pobudo Svoboda za Slovenijo in zahtevala razpis referenduma za samostojno Slovenijo.

V svojem govoru se je med drugim dotaknil slovenskega dolga in dejal, da so mladi tisti, ki niso nič krivi, a bodo vseeno ta dolg najdalje odplačevali. "Ta dolg ogroža delovna mesta mladim, mladim onemogoča možnosti priti do stanovanja, dolg ogroža pravico posameznika, da pride do službe v stroki, v kateri se je izobraževal," je bil jasen. "Če kdaj, je zdaj čas, da se mladi povežete, ne glede na druge razlike in se združite za to, da se ta dolg ne bo še naprej povečeval," je pozval. Po njegovih besedah nam namreč zelo verjetno sledi podoben scenarij kot se je zgodil v Grčiji, kjer je več kot pol generacije brez služb in perspektive.

Nadaljeval je, da za to stanje niso krivi mednarodni finančni trgi ali Evropska unija, saj so stanje povzročili slovenski lopovi in ne evropski, kot to marsikdo prikazuje. "Če se mladi ne boste aktivirali in ustavili rast bremena, boste sokrivi za to, kar bo sledilo. Potrebno je doseči, da bo vsak mlad človek z volilno pravico šel na naslednje volitve in glasoval v smeri, da se to stanje ustavi," je med drugim še pozval predsednik Slovenske demokratske stranke.

Častna predsednica SDM in generalna sekretarka SDS Anja Bah Žibert je dejala, da je ponosna na prve politične korake, ki jih je naredila v SDM ter dejala, da je pomembno, da mladi ne klonijo pod bremenom, ki ga nosijo. "Ponosni bodite, da ste člani SDM in s tem zagovorniki vrednot, ki združujejo in ne razdvajajo," je izpostavila. "Potrebno je pozabiti čase, ki smo se jih težko znebili, saj po Sloveniji še vedno straši duh v različnih oblikah, ki kliče po socializmu, ustvarja notranjega in zunanjega sovražnika in deluje po principu kdor ni z nami je proti nam," je dejala ter poudarila, da mora biti SDM tista, ki daje mladim zgled in odgovornost, da se udejstvujejo v tej družbi in prispevajo svoj delež k razvoju Slovenije.

Predsednik podmladka in poslanec Andrej Čuš je v svojem pozdravnem nagovoru dejal, da je danes poseben dan, pa ne zaradi nogometne tekme "El Classica", temveč zaradi tega, ker je na današnji dan, pred 22 leti, zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. "Gre za zelo pomemben dogodek, a žal mladi zaradi medijske selekcije teh dogodkov, ki so krojili našo prihodnost, ne poznajo dovolj dobro." Izpostavil je, da vsak novorojeni v Sloveniji dobi darilo Foruma 21 in Milana Kučana v obliki kredita 8 tisoč eurov, kar je zelo nehvaležno darilo. "Volilke in volilci se za to darilo na volitvah še niso zahvalili," je med drugim opozoril Andrej Čuš.


Več v Politika