Premiera filma o Prlekiji »Dežela med Muro in Dravo - drugi del«

Drugi del potovanj po Prlekiji z Etnološko kulturnim društvom Künštni Prleki premierno predvajali pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Jerneja Domajnko, nedelja, 8. december 2013 ob 17:435
Milan Belec

Milan Belec

Podeželsko območje enajstih občin LAS Prlekija je v osmih delih (dva sklopa s po štirimi krajšimi filmi) prikazano v "živi sliki in prleški besedi" in gledalcu kar najbolje približa njegove lepote in posebnosti. Gre za potovanja Künštnih Prlekov po Prlekiji, na katerih so se srečevali s predstavniki občin in domačini, se družili z društvi in organizacijami iz posameznih občin, spoznavali so kulturne, etnološke in naravne znamenitosti posameznih delov Prlekije in spremljali pomembnejše dogodke in prireditve, ki se tam odvijajo.

V soboto, 7. decembra, so v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici premierno uprizorili drugi del filma Dežela med Muro in Dravo oziroma štiri filme, ki prikazujejo potovanje Künštnih Prlekov preko Jeruzalemsko - ormoških goric do Ljutomera in po Murskem polju preko Križevcev do Radgonsko kapelskih goric, Negove, Rodmošcev in vse do rojstne hiše akademika dr. Antona Trstenjaka.

Namen projekta, ki je bil vreden skoraj 30.000 evrov in v višini dobrih 22.000 evrov sofinanciran iz naslova LEADER, je prispevati k povečanju pripadnosti prebivalcev skupni identiteti območja LAS Prlekija ter k prepoznavanju lokalnih posebnosti kot vrednote v duhovnem in materialnem smislu ter hkrati kot priložnost za razvoj. Poleg tega je namen projekta prispevati k izboljšanju samopodobe prebivalcev Prlekije, k dvigu zanimanja za turistično ponudbo podeželskega območja in k povečanju prepoznavnosti in atraktivnosti območja Prlekije v slovenskem in širšem prostoru.

Film bodo predvajali še v Domu kulture Ljutomer (v ponedeljek, 9. decembra 2013, ob 19.00), v dvorani OŠ Negova (v petek, 13. decembra 2013, ob 18.00) in v Kulturnem domu Križevci (v soboto, 14. decembra, ob 18.00).


Več v Glasba in film