Občinska vodstva strank skupaj počastila dan samostojnosti in enotnosti

V Pristavi so se sestala vodstva in simpatizerji strank DeSUS, DL, LDS, Mlade Prlekije, NSi, PS, SD, SDS in SLS ter poslanca Franc Jurša in Branko Smodiš

Prlekija-on.net, petek, 27. december 2013 ob 12:4113
Počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Vodstva ljutomerskih strank, tako levih kot desnih, tudi s simbolnimi dejanji, kot je skupna počastitev tako pomembnega državnega praznika dokazujejo, da je v občini in državi možno in potrebno ustvarjalno sodelovanje.

Člani in simpatizerji strank DeSUS, DL, LDS, Mlade Prlekije, NSi, PS, SD, SDS in SLS ter poslanca Franc Jurša in Branko Smodiš so se tako na praznični dan sestali v Pristavi, kjer sta se jim pridružila tudi gosta mag. Ljubo Jakelj, prvi ljutomerski poslanec in Tone Krkovič, brigadir in poveljnik manevrske strukture narodne zaščite RS v l. 1990.

Ljubo Jakelj, ki je bil l. 1990 na prvih svobodnih volitvah izvoljen v takratno Skupščino RS, se je v nagovoru spominjal, da je že leta 1990 ljutomerski Demos bil sestavljen nekoliko drugače, širše, kot na državnem nivoju. Kot takrat ob osamosvojitvi je tudi v današnjih prizadevanjih za ekonomsko stabilizacijo države in občine potrebno sodelovanje ne glede na politično usmeritev. Izpostavil je tudi opazno pomanjkanje narodne in domoljubne zavesti, ki se kaže z redkimi izobešenimi zastavami ob tako pomembnem državnem prazniku, ne samo na stanovanjskih hišah, ampak tudi na stavbah uradnih ustanov.

Tone Krkovič je izrazil veselje, da je prisoten in lahko pozdravi vse politične stranke, ki skupaj praznujejo za slovenski narod tako pomemben praznik. Opozoril je, da žal nekateri tudi danes poskušajo razdeliti državljane in ustvarjajo nepotrebno napetost. Spomnil se je obdobja osamosvajanja, ko smo Slovenci znali biti enotni in zato tudi uspešni v svojih prizadevanjih. Poudaril je tudi, da bi sodelovanje med strankami, kot ga vidi v Ljutomeru lahko bilo za vzgled tudi drugim krajem in strankam na državnem nivoju.

Prisotne so nagovorili tudi ljutomerska poslanca v DZ Branko Smodiš in Franc Jurša ter mag. Tomislav Nemec, Damjan Bogdan, Jože Klemenčič, Ciril Magdič, Boštjan Pihlar, mag. Aleksander Kavčič in Roman Markrab. Andrej Lah pa je prisotne seznanil, da je bil tudi v Ljutomeru ustanovljen odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in jih povabil k včlanitvi ter podaril BELO KNJIGO slovenske osamosvojitve predsedniku Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje Cirilu Magdiču in se mu zahvalil za sodelovanje.

Sicer pa je iz nagovorov bilo razbrati skupno prepričanje, da je le s preseganjem delitev, z resnim in odgovornim delom ter z večjo medsebojno solidarnostjo mogoče uspešno premagati gospodarsko krizo in nakopičene probleme, tako v državi, kot v Občini Ljutomer. Zaupanje in složnost, kar Ljutomer potrebuje, je bilo v zgodovini večkrat izkazano kot prava in edina pot k uspehu, od 1. Slovenskega tabora do osamosvojitvenega prispevka Prlekije, na katerega smo lahko še posebej ponosni.

Za kulturni utrinek praznovanja državnega praznika sta z domoljubnima pesmima »V najlepših krajih živim« in »Slovenec sem« poskrbela Petra Mlinarič Jager in Tihomir Babič.

Ljutomerske stranke dokazujejo, da je v politiki sodelovanje možno, in to sodelovanje je nedvomno pogoj za učinkoviti izhod iz krize, vsaj v občini. Ali bo Ljutomer, ki je, kot že večkrat v zgodovini očitno korak pred ostalimi, vzgled tudi državi? Upajmo!


Več v Politika