Slovenijo objela ledeni dež in žled

V teh dneh bosta tudi na Štajerskem in v Prekmurju možna poledica in žled

Prlekija-on.net, sobota, 1. februar 2014 ob 10:021
Zaledenel avto

Zaledenel avto

V Sloveniji sta v teh dneh preglavice povzročala predvsem ledeni dež in žled. Ponekod so zavladale prave izredne vremenske razmere, pod težo ledu so se lomila številna drevesa, več tisoč ljudi je ostalo brez električne energije, obstali pa so celo nekateri vlaki.

Ponekod je led obdal drevesa debeline do pet centimetrov ter po prvi oceni zavoda za gozdove poškodoval drevje na 15.000 hektarjev velikem območju. Največ poškodb drevja je bilo v občini Pivka in v delu občine Postojna.

Ob tem je poledica povzročala tudi številne težave pešcem, kjer so bili pogostejši padci, zato so imeli v zdravstvenih ustanovah povečan obisk urgentnih ambulant.

Tudi pri nas so v petek bile pešpoti in pločniki zaledeneli, sprehajanje po gladkejših površinah, kot je recimo Glavni trg, pa prav nevarno. Tam so bili padci kar pogosti. V led pa so bili objeti tudi številni avtomobili, kot si lahko ogledate v spodnjem videu.

Po vremenskih podatkih Arsa, bo v soboto v vzhodnih krajih do večera zelo malo padavin, pogosteje pa se bodo pojavljale zvečer in ponoči. Temperature bodo od -2 do 2 stopinj C. Tudi na Štajerskem in v Prekmurju bosta možna poledica in žled. V nedeljo bo dež prehajal v sneg, padavine pa bodo na severovzhodu spet oslabele. V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale. V torek bo pretežno oblačno in povečini suho.


Več v Narava