Mörski godci in pevci iz Lipovec

V DOSOR-ju slavili rojstne dneve in prisluhnili pevcem

Filip Matko, torek, 4. februar 2014 ob 13:07
Moški pevski zbor Lipovci

Moški pevski zbor Lipovci

Zadnji dan v januarju so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pripravili pravo praznovanje dopoldne, kakor tudi še isti večer. Dopoldanska prireditev se je pričela ob 9.30 v restavracijskih prostorih DOSOR-ja, a večerna ob 18.30 v predprostoru domske knjižnice v četrtem nadstropju.

Na dopoldanskem praznovanju je slavljenk in slavljencev bilo skupno 18, s skupnim zneskom svojih let: 1.385 ! Najstarejša slavljenka »nosi« 92 let,a a najmlajši jih ima štirideset manj. Vsem je zatorej bila namenjena torta iz domske kuhinje, kot tudi priložnostna darilca: prikupne platnene vrečice z vsebino lavande / sivke.

Za odlično vzdušje praznovanja pa so poskrbeli Mörski godci iz Petanjec v Občini Tišina, sosednjega kraja Radenec, ki ju loči le reka Mura. Že tri leta osmerica ljudskih glasbenikov in pevcev razveseljuje staro in mlado v domačem kraju, kakor tudi širše po Sloveniji. Ta mesec, v februarju, imajo načrtovanih kar pet nastopov. Prvi bo že za slovenski kulturni praznik v gostišču Čarda pri Murski Soboti, a pet dni pozneje bodo zaigrali in zapeli na srečanju kmetic Slovenije v murskosoboškem hotelu Diana.

Ob tokratnem nastopu v DOSOR-ju so zaradi službenih obveznosti manjkale Erika, Ivanka in Melita Kovač, nastopili pa so: z basom Joža Rajbar, s trubo Nada Šiftar, z vugašem Marinka Šafarič, z ribašem Marija Šinko, a vse je z igranjem na harmoniko spremljal Anton Hauko. K precejšnjemu številu pesmi so lahko navzoči pritegnili s svojimi glasovi, a najveselejši so tudi zaplesali. Za kaj pa ne, temu so tudi praznični dnevi namenjeni.
Zvečer pa so prišli v goste člani Moškega pevskega zbora Lipovc, s koncertom pod delovnim naslovom »Pesmi z lipovskih poti v Radencih«. Tokrat so v DOSOR-ju gostovali že tretjič, sicer pa sami pojo že desetkrat toliko let. Organizirano delovanje njihovega zbora namreč sega v leto 1980 in kar do leta 1995 ga je kot zborovodja vodil kar njegov ustanovitelj Jože Tivadar, ki sedaj v zboru še poje, a zbor sedaj vodi njegov sin Gorazd Tivadar. V vseh letih delovanja zbora se je zamenjalo že najmanj 40 pevcev, v DOSOR-ju jih je tokrat nastopilo ducat z zborovodjem Gorazdom Tivadarjem.

V prvem delu svojega koncerta so zapeli božične pesmi (Glej zvezdice božje, Rajske strune, Že počiva vsa narava, Ves si odet in Marija, nebeška kraljica), ko sta vsem svoje pesmi brala Franc Cigan – Caki (za seboj že ima dve pesniški zbirki: »Rosenje« in »Zavetje«) ter Alojz Sraka, ki je pesmi začel pisati pred kratkim. V drugem delu koncerta pa so zapeli nekaj narodnih (Sijaj sončece, Prlek si je nekaj zmisla, Ga pijemo pod lipico  - Majolka, Da bi dolgo živeli - Pivaj, vživaj in Živi nas boug).

Po zahvali Nade Verdev iz vodstva DOSOR-ja je sledil gromki aplavz občinstva, pevci pa so še zapeli: Lahko noč ! Na druženju po koncertu pa so zapeli še venček dalmatinskih.


Več v Kultura in izobraževanje