Odbor za finance občine Ljutomer zavrnil predlog proračuna

S šestimi glasovi proti in le enim za, so člani Odbora za finance občine Ljutomer zavrnili predlog proračuna, ki ga je pripravila županja Olga Karba

Prlekija-on.net, torek, 4. februar 2014 ob 07:5910
Seja občinskega sveta bo v sredo, 5. februarja, ob 13. uri

Seja občinskega sveta bo v sredo, 5. februarja, ob 13. uri

Zaradi odločitve županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, da predlaga proračun, "ki je popolnoma nasproten od priporočil Ministrstva za finance in bi občino Ljutomer zadolžil do skrajne meje ter jo posledično razvojno ohromil v naslednjem razvojnem obdobju 2014-2020", so člani odbora predlog proračuna skoraj soglasno zavrnili. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so ga zavrnili "zaradi predlaganega uničujočega zadolževanja".

"Predlagan proračun bi občino zadolžil do te meje, da v naslednjem razvojnem obdobju ne bi bila več sposobna zagotavljati nujen lasten delež sredstev, kar je pogoj za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje projektov občine. Občina Ljutomer bi v tem primeru v naslednjem obdobju lahko izgubila več deset milijonov evropskih sredstev, kar bi pomenilo pravo katastrofo", je ob tem zapisal Odbor za finance občine Ljutomer v uradnem sporočilu.

Pripravili dopolnjen predlog Odloka o proračunu, ki upošteva večino pripomb
Pripravili dopolnjen predlog Odloka o proračunu, ki upošteva večino pripomb

Zato predloga proračuna, "ki je v popolnem nasprotju s priporočili Ministrstva za finance, saj predvideva dodatno zadolževanje v višini več kot 2 milijona evrov", niso potrdili. Prav tako so izrazili zaskrbljenost nad situacijo v občini, saj, kot navajajo: "županja preko medijev in posameznikov vrši izjemno velik pritisk na sprejetje njenega predloga proračuna, za katerega pa iz navedenih razlogov ne morejo sprejeti odgovornosti. Mnogi člani Občinskega sveta, ki so javno izrazili nasprotovanje sprejetju proračuna, ki je za občino prava katastrofa, so bili namreč v zadnjem obdobju deležni celo groženj, kar pa je popolnoma nedopustno. Ob tem si občinski svetniki postavljajo vprašanje: kako daleč so pripravljeni iti nekateri, da bi obdržali oblast. Žal se vse to dogaja v občini, ki bi morala biti ponos vseh občank in občanov", so zaključili v poročilu Odbora za finance občine Ljutomer, ki mu predseduje Andrej Lah.

Uprava občine Ljutomer je medtem pripravila dopolnjen predlog Odloka o proračunu za leto 2014, ki upošteva večino pripomb iz časa javne razprave ter vse dodatne pripombe.


Več v Politika