Večina svetnikov proračuna ne namerava podpreti

Ljutomerski svetniki: »Izsiljevanje in razni pritiski za sprejetje proračuna, ki naši občini ne vrača optimizma in upanja, je predvolilni šov županje, v katerem ne mislimo sodelovati«

Prlekija-on.net, sreda, 5. februar 2014 ob 08:4821
Večina svetnikov danes očitno ne bo dvignila rok, ko bo šlo za proračun

Večina svetnikov danes očitno ne bo dvignila rok, ko bo šlo za proračun

Danes, v sredo, 5. februarja, ob 13. uri, bo v Ljutomeru potekala seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, kjer bodo med drugim obravnavali tudi Odlok o proračunu za leto 2014. Od skupine svetnikov smo prejeli sporočilo, kjer navajajo, da proračuna ne mislijo sprejeti: "Izsiljevanje in razni pritiski za sprejetje proračuna, ki naši občini ne vrača optimizma in upanja, je predvolilni šov županje, v katerem ne mislimo sodelovati."

Kot so zapisali, so v interesu občanov svetniki v Občinskem svetu občine Ljutomer večinskega mnenja, da se z dodatnim zadolževanjem, kar predlaga županja, občina ne sme razvojno ohromiti za razvojno perspektivo 2014-2020.

Odbor za finance občine Ljutomer zavrnil predlog proračuna
Odbor za finance občine Ljutomer zavrnil predlog proračuna
Pripravili dopolnjen predlog Odloka o proračunu, ki upošteva večino pripomb
Pripravili dopolnjen predlog Odloka o proračunu, ki upošteva večino pripomb

Sporočilo pod katerim so se podpisali Člani občinskega sveta Občine Ljutomer: Tihomir Babič, Damjan Bogdan, Jože Grantaša, Sara Karba, Aleksander Kavčič, Jože Klemenčič, Dušan Kosi, Andrej Lah, Aleš Lipovec, Franc Rošker, Branko Smodiš in Robert Štefanec si lahko preberete spodaj.

Zaradi odločitve županje Olge Karba, da predlaga proračun, ki je popolnoma nasproten od priporočil Ministrstva za finance in bi občino Ljutomer zadolžil do skrajne meje ter jo posledično razvojno ohromil v naslednjem razvojnem obdobju 2014-2020, se je v Občinskem svetu oblikovalo večinsko mnenje, da se predlog proračuna ne sprejeme. V zadnjem obdobju so bili v občini Ljutomer deležni mnogih izsiljevanj in podtikanj ter pogojevanj s strani županje, da bi nesprejetje nerealnega proračuna ogrozilo izvedbo nekaterih projektov, kot je izgradnja novega vodovodnega omrežja Pomurje sistem C in še mnogih drugih. Svetniki želijo ob tem poudariti, da gre pri teh dejanjih za popolno zavajanje, ki je žal postalo zaščitni znak za ljutomersko občinsko oblast, z realnostjo pa nima nič skupnega.

Poglaviten razlog, zakaj bi bilo za občino škodljivo sprejetje predlaganega proračuna je, da bi s tem občino zadolžili do te mere, da v naslednjem razvojnem obdobju ne bi bila več sposobna zagotavljati nujen lasten delež sredstev, kar je pogoj za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje projektov občine. Občina Ljutomer bi v tem primeru v naslednjem obdobju lahko izgubila več deset milijonov evropskih sredstev, kar bi pomenilo pravo katastrofo. Zato so svetniki mnenja, da županja z zadolževanjem na račun vseh občank in občanov, s predlogom proračuna, ki je popolnoma nerealen, začenja šov v volilnem letu, za katerega si želi, da bi ji ga z zadolževanjem financirali vsi občani občine Ljutomer.

Zato predloga proračuna, ki je v popolnem nasprotju s priporočili Ministrstva za finance, saj predvideva dodatno zadolževanje v višini več kot 2 milijona evrov, ne mislijo podpreti. Prav tako so izrazili zaskrbljenost nad situacijo v občini, saj županja vrši velik pritisk za sprejetje njenega predloga proračuna, za katerega pa iz navedenih razlogov, svetniki ne morejo sprejeti odgovornosti. Žal se je spet izkazalo, da županja za svoje izvajanje nima večinske podpore v Občinskem svetu. Namesto, da bi združevala vse ljudi v občini s svojimi ravnanji dela ravno nasprotno, jih razdvaja in s svojim vztrajanjem na nerealnem proračunu ogroža izvajanje številnih projektov. Enostavno nepredstavljivo je, da so bili mnogi člani Občinskega sveta, ki so javno izrazili svoje mnenje o nerealnem predlogu proračuna, v zadnjem obdobju deležni celo groženj, kar pa je popolnoma nedopustno. Ob tem si občinski svetniki postavljajo vprašanje, kako daleč so pripravljeni iti nekateri, da bi obdržali oblast.

Seja Občinskega sveta Občine Ljutomer bo danes ob 13. uri.

Kaj pa menite vi? Sodelujte v anketi na desni strani spodaj.


Več v Politika