»Na podlagi argumentirane razprave želimo priti do najboljšega predloga proračuna«

Svetniki, ki imajo v Občinskem svetu Občine Ljutomer večino, so županji občine Ljutomer poslali odprto pismo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. februar 2014 ob 08:5726
Skupina svetnikov je županji poslala odprto pismo

Skupina svetnikov je županji poslala odprto pismo

Danes smo prejeli odprto pismo županji občine Ljutomer, mag. Olgi Karba, kjer skupina svetnikov, ki ima v Občinskem svetu Občine Ljutomer večino, podaja javno pobudo, da bi glede proračuna odločali v četrtek.

Predlog proračuna: zadolževanje znižano za milijon evrov
Predlog proračuna: zadolževanje znižano za milijon evrov

Odprto pismo si v celoti lahko preberete spodaj.


Odprto pismo županji občine Ljutomer mag. Olgi Karba

Zadeva: Pobuda za delovno srečanje glede uskladitve predloga proračuna občine Ljutomer 2014

Spoštovana gospa županja!

Spomniti vas želimo, da smo pred dobrimi tremi leti skupaj, vi kot kandidatka za županjo in mi ostali, ki smo kandidirali na odgovorna mesta v Občinskem svetu občine Ljutomer, občankam in občanom obljubili, da naše občine v bodoče ne bomo dodatno zadolževali. To obljubo, ki ste jo dali vsem nam in vsem občankam in občanom, ste z vašimi dejanji okoli priprave proračuna za leto 2014, v zadnjih tednih večkrat prelomili.
Tako je postalo zelo jasno, da ste obljube izpred treh let, sedaj, ko ste s predlogom proračuna začeli v javnosti zganjati predvolilni šov, vsem nam in vsem občankam in občanom, ki so vam zaupali svoj glas, poteptali in nas zavajali.

Kot županji vam je zelo dobro poznana pot po kateri se pride do sprejetja predloga proračuna. Nenazadnje smo jo v preteklih treh letih skupaj trikrat uspešno prehodili. Zato smo toliko bolj zaskrbljeni in presenečeni nad tem, da ste letos ubrali drugačno pot. Pot groženj in izsiljevanja, pot laži in vztrajanja pri tem, da če ni po vaše, pač drugače ne more biti, pot na kateri predloga proračuna ne usklajujete s tistimi, ki ga morajo sprejeti, temveč predlog proračuna usklajujete s tistimi, ki porabljajo proračunski denar. Seveda je tem v interesu, da si odrežejo čim večji kos finančne pogače in je tudi tukaj moč iskati razloge za to, da ste predlagali proračun s katerim bi vsakega občana naše občine, od komaj rojenega dojenčka, do naših upokojencev zadolžili za dodatnih 200 evrov, skupaj za dodatna dva milijona evrov. Seveda tega predloga nismo podprli. Imeli smo prav, saj smo že s tem vsem občankam in občanom prihranili milijon evrov nepotrebne zadolžitve, saj smo iz medijev obveščeni, da menda predlagate nov proračun, ki predvideva enkrat nižje zadolževanje in realizacijo večine projektov, pa vendar, na zadolževanju še zmeraj vztrajate.

Spoštovana gospa županja, od oktobra lanskega leta vam je znano stališče večine svetnikov v Občinskem svetu, da so proti nepotrebnemu velikemu zadolževanju občine, ki bi občino razvojno ohromilo za naslednji dve mandatni obdobji. To preprosto ni higiensko, saj s temi dejanji zavajanje postavljate pred resnico in to tik pred iztekom mandata. Žalostno je, da želite uveljaviti svoje politične ambicije tudi preko hrbtov izvajalcev del, ki pošteno delajo na gradbiščih kraka C pomurskega vodovoda. Ta dejansko postaja talec ljutomerske županje, saj je denar za plačila pri vas, vi pa ga ne želite plačati izvajalcem, dokler ne izsilite proračuna, na katerem brezkompromisno vztrajate že od oktobra. Žalostno je, da je za svoje ambicije nekdo pripravljen iti tako daleč ter dejansko ohromiti razvojne aktivnosti, ne samo v naši, ampak tudi v drugih občinah. Upamo, da bo vendarle prevladal razum, saj smo svetniki vedno pripravljeni na konstruktiven pogovor.

S tem pismom želimo vas, gospa županja in ekipo strokovnih sodelavcev občine Ljutomer, ki so skupaj z vami pristojni za pripravo predloga proračuna, povabiti na delovno srečanje. Z vami se želimo dogovoriti in uskladiti glede novega predloga proračuna, ki bo upošteval sprejet sklep iz zadnje seje Občinskega sveta in bo zagotovil uspešno izvedbo realno izvedljivih projektov v letu 2014.

Prepričani smo, da so bile velike odločitve za našo pokrajino in državo sprejete z vizijo lepše, boljše prihodnosti za vse. Zato podajamo javno pobudo, da bi se dobili v četrtek, 20. februarja 2014, ob 18. uri, v prostorih Doma upokojencev, na Ormoški cesti 15, v Ljutomeru. Za dobro naše občine se želimo pogovoriti v normalnem delovnem okolju in na podlagi argumentirane razprave priti do najboljšega predloga proračuna. Nikakor pa se ne bomo udeleževali dogodkov, ki so organizirani v športnih dvoranah okoli predloga proračuna o katerem, razen medijskih zapisov, sploh nismo bili obveščeni. Na njih pa so povabljeni direktorji javnih zavodov in to zopet med delovnim časom, ko bi naj opravljali aktivnosti namenjene občankam in občanom. O namenu teh dogodkov ne želimo izgubljati besed, saj smo mnenja, da v športne dvorane sodijo športne aktivnosti in mogoče še kakšni kulturni dogodki, nikakor pa to ni okolje za iskanje usklajenega predloga proračuna.

Prosimo vas, da se do naše pobude ustrezno opredelite. V nasprotnem primeru bomo na naslednjih sejah Občinskega sveta občine Ljutomer izgubili ogromno časa in energije z iskanjem predloga proračuna, ki bo deležen večinske podpore.
 

S spoštovanjem in lepimi pozdravi.

Stranke in liste v Občini Ljutomer:
DESUS, SD, PS, SDS, SLS, NSi, LDS in Mlada Prlekija

Svetniki v Občini Ljutomer:
BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože,
KOSI Dušan, LAH Andrej, LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert

V vednost: županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, mediji


Več v Politika