Igor Omerza in Roman Leljak v Ljutomeru govorila o UDBI in arhivih

Krščanski forum SDS je v Ljutomeru pripravil javno tribuno UDBA in arhivi

Prlekija-on.net, sreda, 19. marec 2014 ob 10:325
Igor Omerza in Roman Leljak

Igor Omerza in Roman Leljak

Krščanski forum SDS, je v ponedeljek, 17. marca, v prostorih Glasbene šole Slavka Osterca v Ljutomeru, pripravil javno tribuno UDBA in arhivi. Na njej sta na to temo spregovorila mag. Igor Omerza, raziskovalec in publicist ter Roman Leljak, raziskovalec in publicist.

Raziskovalec in publicist mag. Igor Omerza je najprej predstavil nekaj zgodovine o arhivih ter dejal, da je večina dokumentov Udbe uničenih, po njegovem mnenju od 70 do 90 odstotkov. Leta 1990 je bilo ukazano masovno uničevanje teh dokumentov in gradiva. Kot je povedal so gradivo uničevali še tik pred nastopom Demosove vlade. Po tem je bil vpogled v arhive zelo otežen. Leta 2006 je bil sprejet nov arhivski zakon pod vlado Janeza Janše, ki je določal, da so arhivi popolnoma dostopni, a se osebni podatki žrtev morajo počrniti in ne smejo biti javno dostopni.

Kot je dejal Omerza, v letih od 2006 do 2014 ni bilo primera, da bi kakšna žrtev koga tožila zaradi zlorab osebnih podatkov. Leta 2010, po objavi knjige Edvard Kocbek - osebni dosje 584, kjer je Omerza objavil na desetine novih dokumentov o delovanju takratnega režima, je po njegovih besedah bilo čutiti, da se bo nekaj zgodilo, po najavi o izdaji knjige o velikovškem atentatu, pa so se mu, kot je povedal, vrata v arhiv zaprla.

Takrat smo v Sloveniji imeli tudi referendum, kjer smo odločali, ali naj bodo arhivi zaprti ali odprti. Večina, 70%, se je takrat odločila, da naj arhivi ostanejo odprti. Omerza je takrat dobil dokumentacijo, ki jo je zahteval, jeseni 2011 pa je bil vpogled v arhive ponovno otežen. Vmes je bilo v času Janševe vlade to spet odpravljeno, po padcu njegove vlade v letu 2013, pa je prišlo do sprejetje zakona, ki ponovno otežuje dostop do arhivov.

Spodaj lahko prisluhnete celotnemu predavanju Omerze.

Raziskovalec in publicist Roman Leljak, je nato predstavil kako je UDBA delovala in predstavil primer Stjepana Crnogorca, nekaj je povedal tudi o Janezu Zemljariču in ostalih primerih. Več o tem si lahko ogledate v spodnjem videu.

Pred javno tribuno je potekal tudi krajši kulturni program.

Podpisov dovolj za izvedbo referenduma
SDS je v februarju začela zbirati 40.000 podpisov, potrebnih za izvedbo referenduma o noveli zakona o arhivskem gradivu in arhivih, zbiranje pa je trajalo do danes, 19. marca. Janez Janša, ki je svoj podpis oddal v torek, je ob tem povedal, da so blizu 40 tisoč podpisom. Sedaj pa je tudi uradno znano, da je pobudnikom uspelo zbrati zadostno število podpisov. Le-te bodo morali v sedmih dneh skupaj z zahtevo za razpis predložiti Državnemu zboru. Če bo ugotovljeno, da je referendumsko vprašanje ustrezno, bo moral DZ v sedmih dneh, to je do 2. aprila, razpisati referendum.



Več v Politika