ARSO: Sledi letal so odvisne zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini leta

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) so ob koncu februarja v svoji rubriki Vreme in podnebje - vprašanja in odgovori zapisali nekaj obrazložitev o pojavih, ki burijo domišljijo nekaterih ljudi

Prlekija-on.net, sobota, 22. marec 2014 ob 08:042
Na našem portalu smo že večkrat pisali o pojavu "mreže" belih črt, ki jih za sabo puščajo letala med letenjem. Vedno več ljudi ob pogledu na te črte pomisli na t.i. Chemtrails-e, po naše kemične sledi (repe), ki bi se naj razlikovali od navadnih kondenzacijskih sledi (Contrail).

Iz česa so sledi na našem nebu?
Iz česa so sledi na našem nebu?
Uravnavanje podnebja tudi pri nas?
Uravnavanje podnebja tudi pri nas?
Strupi z neba?
Strupi z neba?
Naše nebo prekrile bele sledi
Naše nebo prekrile bele sledi

O pojavu smo podrobno pisali že lani poleti v članku Strupi z neba?. Glede tega pojava so tudi na Agenciji RS za okolje (ARSO) ob koncu februarja v svoji rubriki Vreme in podnebje - vprašanja in odgovori zapisali nekaj o tem pojavu, kjer so med drugim zapisali, da "v meteorološki srenji vlada prepričanje, da so kondenzacijske sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, običajne kondenzacijske sledi, ki smo jim priča že odkar obstaja reaktivni letalski promet".

Tam so obrazložili tudi, kako sploh pride do tvorbe črt na nebu: "Reaktivna potniška letala letijo na višinah med 10 in 14 km. Fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal, pogoji v katerih nastanejo in kako se razkrojijo, so poznani in jih je mogoče pojasniti z znanjem osnov fizike. Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak. Ko se z dodatno vlago in delci obogatena mešanica zraka ohladi dovolj, nastanejo kondenzacijske sledi letal. Za to ni potrebna dodatna kemija. Če je vlage v zraku več, sledi letal vztrajajo dlje časa, se širijo in počasneje razkrojijo. Skratka, zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini letal je odvisno, kako izrazite in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contrail-e) letala puščajo na nebu."

"Pristaši t.i. »teorije zarote« trdijo, da se »chemtraili« razlikujejo od »contrailov« po tem, da so jim namenoma dodane dodatne kemijske substance z ne povsem jasnim namenom vpliva na podnebje oz. človeštvo, od »contrailov« pa se razlikujejo predvsem po obstojnosti v ozračju."

Zapis na spletni strani ARSO

Kot so še zapisali, o tem, da bi v gorivo namenoma dodajali kemijske snovi z namenom tvorbe umetnih oblakov, na ARSO niso seznanjeni. "Ta problematika je bila že leta 2007 sprožena tudi v evropskem parlamentu, a "teorija zarote" ni vzdržala kritične presoje." Več o tem si lahko preberete tukaj, kjer so dodali tudi povezane strani in sicer Izjavo Slovenskega meteorološkega društva, Odgovor Evropske komisije, Vprašanje v Evropskem parlamentu ter kaj o teoriji zarote pravi Wikipedia.

O tem, da nekatere sledi na nebu ostanejo dlje časa pa so zapisali: "Reaktivna letala letijo na višinah med 10 in 14 km. Ob izgorevanju letalskega goriva (kerozina) nastaja vroča zmes vodne pare, ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov, ogljikovodikov in delcev nečistoč. Temperatura zraka je na omenjeni višini večinoma med -45 in -55 stopinj C.

Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak. Ker ima zrak omejeno zmožnost sprejema vodne pare v plinasti obliki, se pri ohlajanju relativna vlaga hitro zviša in začnejo se izločati podhlajene vodne kapljice oz. ledeni kristalčki. Fizikalno ozadje nastanka belih sledi za letali je torej nadvse podobno nastanku oblaka nad hribom. V obeh primerih pride zaradi ohladitve vlažnega zraka do kondenzacije.

Če je vlage v okoliškem zraku več, sledi letal vztrajajo dlje časa, se širijo in počasneje razkrojijo. Če pa je okoliški zrak suh, kondenzacijske sledi hitro izginejo, oz. se posušijo. Zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini leta je odvisno, kako izrazite  in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contrail-e) letala puščajo na nebu.

Ker letala zaradi varnega odvijanja prometa letijo na različnih višinah je povsem možno, da istočasno nekatera puščajo daljše, druga pa krajše sledi, saj so meteorološki pogoji na posameznih višinah pogosto različni. Ponavadi je več vlage v ozračju kakšen dan ali dva pred prihodom vremenske motnje, zato so tudi sledi letal takrat bolj opazne." Podobno razlago smo lani zapisali tudi v našem članku.

Na ARSO so še pisali o drugih pojavih, kot je žled, rumena usedlina po dežju, o snežnih kepah, ki se ne stopijo, ... Več najdete tukaj.

Še več o teh t.i. Chemtrailih in pojavih pri nas si lahko preberete v zgornjih povezanih člankih. Spodaj si lahko ogledate tudi nekaj fotografij in video posnetkov, ki so vsi nastali nad našimi kraji ter o pojavu sami presodite. To t.i. "zapraševanja neba" je še vedno samo teorija, uradnih in trdnih dokazov, da je v tem kaj resnice, zaenkrat še ni, čeprav na internetu lahko najdemo ogromno informacij, tako tistih, ki teoriji nasprotujejo kot tistih, ki jo zagovarjajo.










Več v Narava