Svetniki vztrajali pri nezakonitih amandmajih, proračun spet ni bil potrjen

22. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer je bila prekinjena in se bo nadaljevala 2. aprila

Prlekija-on.net, torek, 25. marec 2014 ob 17:2125
22. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

22. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

V ponedeljek, 24. marca, je v Ljutomeru potekala 22. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki pa je bila prekinjena in se bo nadaljevala 2. aprila.

V zadnjih mesecih se v Občini Ljutomer vse vrti okoli (ne)sprejetja proračuna za leto 2014 in tudi 22. redna seja ni prinesla potrditve proračuna. 11 svetnikov je kljub opozorilom županje, da v primeru potrditve nezakonitih amandmajev, ki so jih vložili ti isti svetniki, ne bo možno sprejeti proračuna, vztrajalo pri tem.

Anton Vrbnjak odslej kot samostojni svetnik
Na začetku seje je Anton Vrbnjak podal izjavo o nepreklicnem odstopu iz stranke DeSUS: "svetniško skupino zapuščam zaradi čedalje večjih pritiskov in obrekovanj s strani tako zvanih večinskih svetnikov. Že dalj časa zaradi moralnih prepričanj ne morem delovati po navodilih svetniške skupine, saj je čedalje bolj očitno, da nekateri svetniki delujejo samo v dobrobit svojih strank in posameznikov ne oziraje se na želje in voljo občanov, kateri so jim na volitvah omogočili mandat in jih izvolili. To se je očitno pokazalo sedaj ob sprejemanju proračuna, za kar so se posluževali najbolj podlih in nizkotnih načinov obračunavanja z vsemi, ki niso na njihovi strani, ne oziraje se na razvoj občine. Tudi sam sem bil deležen verbalnega napada po seji, ko sem zapuščal občinsko stavbo. Ker se v tej sredini ne počutim več dobro in tudi nezaželjeno, saj me že več časa ne vabijo na sestanke svoje svetniške skupine, sem se odločil odstopiti iz svetniške skupine DeSUS in bom do konca mandata deloval pošteno kot samostojen in neodvisen svetnik v dobro občine in njenih občanov, ki so me tudi izvolili in zaupali mandat občinskega svetnika. Nameraval sem odstopiti kot svetnik in zapustiti občinski svet, ampak so me volivci in tudi veliko uglednih članov stranke DeSUS, ki jim je mar za dober razvoj občine in pošteno delo, prepričali da naj ostanem in raje delujem samostojno in v dobrobit občine in občanov."

Svetniki vložili amandmaje, ki so po mnenju strokovne službe nezakoniti
Na dnevnem redu je bil spet Proračun za leto 2014. Svetniki so imeli možnost vložiti amandmaje, s katerimi lahko spremenijo proračun, vendar so se pri tem morali držati zakonodaje. Strokovne službe so skupaj s pooblaščeno državno revizorko in ministrstvom za finance prispele amandmaje preučili ali so v skladu z zakonodajo. Ugotovili so, da je večina amandmajev pripravljenih v nasprotju z ustavo, nekateri v nasprotju z zakonodajo, nekateri v nasprotju s sklepom o začasnem financiranju, nekateri pa v nasprotju z že sklenjenimi pogodbami. Po obrazložitvah, da amandmaji niso zakoniti, bi jih lahko svetniki umaknili in tako glasovali samo o amandmajih, ki so bili pripravljeni v skladu z zakonodajo. Če bi svetniki naredili tako, kot jim je bilo predlagano, bi lahko glasovali tudi o proračunu in ga na seji tudi potrdili.

Ker pa je 11 svetnikov vztrajalo na nezakonitih amandmajih in so želeli da se o njih glasuje, je bila županja primorana prekiniti sejo, saj ji zakon nalaga, da ne sme dati na glasovanje proračuna z amandmaji, ki kršijo pravni red Republike Slovenije. Po prekinitvi seje so želeli svetniki nadaljevati debato o proračunu z županjo, direktorjem in vodjo financ, vendar brez prisotnosti medijev in kamere.

Nadaljevanje seje bo 2. aprila ob 13. uri in takrat bomo dobili odgovore, kako so se dogovorili na tem sestanku brez kamer in ali bomo aprila končno dobili proračun, s katerim se bo nadaljevala gradnja sistema C in začele izvajati druge investicije, ki jih občani že nestrpno pričakujejo.

Celotno sejo si lahko ogledate v spodnjem videu.



Več v Politika