Številni vlomi ter zasežene prepovedane droge na območju Pomurja

Na PU Murska Sobota so predstavili več informacij o preiskavah kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog

Prlekija-on.net, sreda, 26. marec 2014 ob 12:202
Zasežena prepovedana droga

Zasežena prepovedana droga

Na novinarski konferenci Policijske uprave Murska Sobota je Bojan Rous, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota predstavil več informacij o preiskavah kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Številni vlomi na območju Pomurja
Pomurski policisti in kriminalisti v letošnjem letu beležijo velik porast vlomov v stanovanjske hiše, počitniške hiše, gostinske lokale in podjetja, saj so do sedaj obravnavali preko 100 vlomov (70 dokončanih in 30 poskusov), kar je v primerjavi z lanskim letom v enakem obdobju za okrog 80 % več.

Storilci so z izvršenimi vlomi povzročili za okrog 150.000 evrov škode, k temu pa ni prišteta škoda, ki je bila povzročena s premagovanjem ovir in sicer z nasilnim odpiranjem vrat in oken, ter povzročena škoda v notranjosti objektov.

18. marca 2014 ob 17.45 so policisti med kontrolo cestnega prometa zaustavili vozilo, v katerem so bile tri osebe, od tega dva povratnika kaznivih dejanj. Pri pregledu prevoznega sredstva potnikov in prtljage je bilo v nadaljevanju ugotovljeno, da so imeli pri sebi v vozilu motorno žago, za katero so ugotovili, da je izvirala iz kaznivega dejanja vloma v trgovino v Beltincih. Zaradi utemeljenih razlogov za sum je bila osumljenim odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

V nadaljevanju policijske preiskave je bilo ugotovljeno, da sta dva izmed treh utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj več vlomov v stanovanjske hiše, za kar so obstajali neposredni in posredni dokazi. Pri  osumljenih so policisti opravili dve hišni preiskavi in zasegli več predmetov (motorne žage, delovno orodje in zlatnina), za katere je ugotovljeno, da izvirajo iz kaznivih dejanj. Pri enem osumljencu je bila zasežena tudi manjša količina prepovedane droge (kokain in indijska konoplja, na podstrešju pa so bili zaseženi pripomočki za umetno gojenje konoplje).

Z zbiranjem obvestil je bilo v nadaljevanju ugotovljeno, da so pri izvrševanju vlomov sodelovale še tri osebe, vsi povratniki premoženjskih kaznivih dejanj. Eden izmed treh je bil že v začetku leta 2013 priveden k preiskovalnemu sodniku za izvršitev več vlomov v stanovanjske hiše in je bil nekaj mesecev v zaporu. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je eden izmed osumljenih, pred časom bil kot delavec, ki je opravljal različna dela pri nekaterih oškodovancih na domu in je tako dobro poznal razmere in okoliščine v stanovanjskih hišah.

20. marca 2014 je bila tudi ostalim utemeljeno osumljenim odvzeta prostost in zaradi obstoja pripornih razlogov odrejeno pridržanje. Policisti so pri vseh treh opravili hišne preiskave in zasegli več predmetov, za katere je bilo ugotovljeno, da izvirajo iz kaznivih dejanj.

Štirje od šestih osumljenih so bili zaradi obstoja pripornih razlogov privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor. Gre za 50-letnega, 31-letnega in 28-letnega osumljenca iz UE Lendava in 32-letnega osumljenca iz UE Murska Sobota.

Na podlagi do sedaj zbranih obvestil in materialnih dokazov dokazujejo navedenim štirim storitev 9 kaznivih dejanj. Žal jim vseh predmetov od oškodovancev, ki so bili odtujeni med izvršitvijo vlomov (LCD, ročne ure in izdelki iz zlata ter denar) ni uspelo izslediti in zaseči, ker so jih osumljeni sproti prodajali in vnovčevali. V tej zvezi bodo policisti in kriminalisti z zbiranjem obvestil nadaljevali.

Glede na način storitev, na zavarovane sledi s krajev kaznivih dejanj in na zbrana obvestila obstajajo razlogi za sum, da so utemeljeno osumljeni izvršili večino vlomov, katere so obravnavali v letošnjem letu do sedaj, kar potrjuje tudi dejstvo, da so se vlomi v stanovanjske hiše po načinu storitve od časa, ko so bili osumljeni prijeti, na območju Pomurja, nehali.

Ob tej priložnosti so se zahvalili tudi vsem občanom, ki so v zvezi z vlomi kakorkoli pomagali pri posredovanju koristnih informacij, katere so pripomogle pri razjasnitvi določenih okoliščin glede dokazovanja kriminalnih dejanj osumljencem.

Zasežena konoplja, kokain in ekstazi
Pomurski policisti in kriminalisti pa so bili v zadnjih dveh tednih uspešni tudi pri preiskovanju kaznih dejanj povezano s proizvodnjo in preprodajo droge.

Pri različnih osumljencih, ki pri izvršitvi navedenih kaznivih dejanj med seboj niso povezani, je bilo opravljeno 5 hišnih preiskav, 2 osebni preiskavi in 2 preiskavi osebnih avtomobilov.

Med hišnimi in osebnimi preiskavami ter preiskavama vozil je bilo zaseženo za približno 1 kg konoplje in nekaj kokaina in ekstazija. Pri eni hišni preiskavi pa je bil ugotovljen prostor za umetno gojenje konoplje z 32 sadikami in z vsemi pripomočki za umetno gojenje ter približno 100 g posušenih vršičkov in listov prepovedane konoplje.


Več v Črna kronika