36. Revija javnih glasbenih šol Pomurja v Ljutomeru

Na prireditvi so se predstavili učenci iz GŠ Murska Sobota, GŠ Gornja Radgona, GŠ Lendava in GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Prlekija-on.net, torek, 15. april 2014 ob 08:45
36. Revija javnih glasbenih šol Pomurja

36. Revija javnih glasbenih šol Pomurja

Vsakoletno tradicionalno srečanje javnih glasbenih šol Pomurja, ki je to leto že 36. po vrsti je znak, da glasbene šole v tem delu Slovenije zelo dobro sodelujemo.

Gostitelj 36. revije javnih glasbenih šol Pomurja je bila GŠ Slavka Osterca Ljutomer. Na prireditvi so se predstavili učenci iz GŠ Murska Sobota, GŠ Gornja Radgona, GŠ Lendava in GŠ Slavka Osterca Ljutomer. Srečanje je potekalo v Domu kulture Ljutomer, v četrtek, 10. aprila.

Glasbene šole so korenine glasbene umetnosti, ki se počasi razvijajo v drevo z vejami, in te se mogočno razprostirajo na najrazličnejša glasbena področja. Sadovi tega so estetske osebnosti v kulturnem glasbenem življenju. in prav glasbeno izobraževanje ima pomembno vlogo pri oblikovanju otrokove osebnosti in človeka samega. glasba z vso svojo vsebino bogati, prispeva k optimizmu in humanizmu, skratka nas pelje po poti bogatega in plemenitega duhovnega življenja.

Za otroka, ki ga glasba veseli in lahko obiskuje glasbeno šolo, pomeni glasbeno izobraževanje zelo veliko tudi za njegov siceršnji razvoj, za razvoj samozavesti in ustvarjalnosti. tudi če ima otrok veliko talentov, mu že z razvojem enega samega damo potrditev, s katero dobi samozavest za napredovanje in razvoj tudi na drugih področjih.

Glasbena šola ima kriterije, učne načrte skupne cilje in naloge po katerih deluje. S svojim delom, dejavnostjo in specifiko izpolnjuje svoje poslanstvo in je vsekakor eden od pomembnih sooblikovalcev kulturnega življenja. Glasbene šole se povezujemo in družimo tudi ob drugih priložnostih kot so območna, regijska in državna tekmovanja.

Tudi na 43. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, ki je v tem letu v mesecu marcu potekalo v primorski regiji, so učenci in njihovi mentorji iz javnih pomurskih glasbenih šol segali po najvišjih rezultatih. To je dokaz, da imamo v naših javnih zavodih odlične pedagoge, učitelje, ki odgovorno opravljajo svoj poklic in se z delom posvečajo mladim glasbenikom.

Smo v času, ko nujno potrebujemo spremembe. V glasbenih šolah živimo in delamo v duhu spremembe, ki jih uveljavljamo v našemu vsakdanu in to na najbolj kritično ciljno populacijo v RS, otrocih. Z njimi se ukvarjamo na najbolj obvladljiv način in to na vsakem koraku našega dela.

Verjamem, da bomo naše poslanstvo še naprej opravljali tako, da se bo znova in znova potrjevala in opravičevala misel, ki jo je nedavno izrekel minister dr. Jernej Pikálo: »Glasbeno šolstvo nam je vsem v ponos. Najmanj kar je, je, da vztrajamo na tej poti«.

Uživali smo ob muziciranju naših mladih umetnikov iz pomurskih javnih glasbenih šol, kar je dokaz, da je glasba najlepši jezik, ki ga vsi razumemo, je način komuniciranja s svetom, je govorica duše, s katero lahko na najpristnejši in odkrit način izrazimo svoja čustva.

Stanislav Lašič, ravnatelj


Več v Kultura in izobraževanje