Ribiči Ribiške družine Ljutomer so prodajali krape za veliki petek

Ribiči so prodali 320 kilogramov krapov za veliki petek

Jože Žerdin, četrtek, 17. april 2014 ob 17:46
Prodaja krapov za velikonočne praznike

Prodaja krapov za velikonočne praznike

V petek, 18. aprila dva dni pred Veliko nočjo je za kristjane strogi post. Ta dan so na jedilniku na mizi predvsem ribe. Tako se je Ribiška družina Ljutomer na veliki četrtek, 17. aprila, odločila, da bodo prodajali ribe krape, ob ribnikih v Podgradju pri Ljutomeru, ki jih ribiči gojijo v svojih gojitvenih ribnikih v Podgradju.

Šlo je za prodajo več kilogramskih krapov domače reje. Ribe v ribnikih gojijo ribiči in jih prodajajo samo za Velikonočne praznike. Ribiči so za prodajo pripravili okoli 320 kilogramov krapov. Krapi so bili težki od 2,5 kilograma do 4 kilograme. Prodaja rib za velikonočne praznike v Podgradju poteka že 20 let in kupci iz ljutomerskega območja so z ribami nadvse zadovoljni, kajti na Veliki petek, ko je strogi post, jih pripravijo na različne načine.

V ribnikih v Podgradju ima Ribiška družina Ljutomer osem gojitvenih ribnikov, kjer predvsem prevladujejo krapi, amur za nadzorovanje vodnega rastlinja, pustolovnik za čiščenje vode, ščuke in smuči. V teh osmih gojitvenih ribnikih ribiči gojijo ribe, najprej v malem vzrejnem ribniku, kjer so ribe stare leto dni, potem pa gre za konzum. Ribiči skozi leto vzrejene ribe, potem spustijo v svoje vodne površine, oziroma ribolovne vode, kot je Gajševsko jezero, gramoznice in turistične ribnike pri Moti. Gospodar gojitvenih ribnikov je Milan Kocbek, ki je imel v času prodaje rib za Velikonočne praznike polne roke dela. Po želji so tudi ribiči vsakomur, ki je kupil ribe, očistili in so že bile pripravljene za cvrtje.

Ribiči ribiške družine Ljutomer so nam še zaupali recept za pripravo ocvrtega krapa. Za sestavine mora biti sol, poper, sladka rdeča paprika, česen, vegeta, rožmarin, bele drobtine, ostra moka, bučno olje. Ribe povaljamo v mešanici drobtin in ostre moke. Ko pa ribe cvremo, dodamo žlico bučnega olja in jih med samo peko večkrat obrnemo.


Več v Družabno