Navdušil mladinski pisatelj Primož Suhodolčan

Slovesni zaključek Bralne značke 2013/2014 Osnovne šole Radenci

Filip Matko, petek, 18. april 2014 ob 15:18
Primož Suhodolčan

Primož Suhodolčan

V avli Osnovne šole Radenci je v četrtek, 17. aprila, ves dopoldan bilo izredno živahno. Izvedena je namreč bila slovesna podelitev priznanj učenkam in učencem te šole ob zaključku Bralne značke 2013/2014. Kot posebni gost je sodeloval mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.

Nekaj po pol deveti uri je skupina učenk in učencev izvedla dramski prizor (spominja na zgodbo »Kolesar naj bo« Primoža Suhodolčana), koliko mladi znajo tujega jezika – nemščino. Zaslužili so si dobro mero aplavza in že je bil na vrsti gost – povsod priljubljen mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Ob lastni predstavitvi je zaupal nekaj osebnih podatkov (višino, številko čevljev, domačo žival, najljubši opravek…) ter omenil, da je doma z Raven na Koroškem. Ta kraj in njegove znamenitosti je večkrat omenil v svojih pripovedih o lastnih dogodivščinah iz mladosti. Ob tem nizanju hudomušnih prizorov je izzval ogromno smeha in kot je bilo opaziti, bi ga mladi poslušali kar ves dopoldan.

Bila je to prva skupina mladih poslušalcev, učenke in učenci od 6. do 9. razreda, ki so prejeli priznanja za sodelovanje pri Bralni znački 2013/2014. Predstavniki posameznih oddelkov se prevzeli priznanja (6. A – 15 priznanj od 22 učenk in učencev, 7. A – 13 priznanj od 16 učenk in učencev, 7. B – 12 priznanj od 14 učenk in učencev, 8. A – 9 priznanj od 21 učenk in učencev). Učenke in učenci devetih razredov pa so prejeli priznanje »Zlati bralec«. Od 15 učenk in učencev 9. A razreda so to priznanje prejeli: Aljaž Hanžel, Ana Korc, Polona Kulčar, Eva Pintarič, Črt Stajnko, Nastja Šeruga, Ahac Šimundić, Anja Škafar, Anja Zamuda in Maša Žitek. Od 13 učenk in učencev 9. B razreda pa je to priznanje prejela le četverica: Tjaša Mlinarič, Julia Nemec, Sara Pelc Čeh in Maša Škrbić. Priznanja so razdelili: gost Primož Suhodolčan, ravnateljica Simona Grosman in knjižničarka Tadeja Slavič. Kot mentorice projekta Bralna značka 2013/2014 je treba omeniti učiteljici slovenskega jezika: Mojco Karnet in Zdenko Šiplič.

Druga skupina poslušalcev (učenke in učenci od 1. do 5. razreda) pa je Primožu Sohodolčanu prisluhnila nekaj po pol deseti uri. Tudi tem ni bilo »prizaneseno« s smehom in razdeljena so bila priznanja za Bralno značko 2013/2014 (1. A – vsem 16 učenkam in učencem, 1. B – 11 učenkam in učencem od 12, 2. A – vsem 26 učenkam in učencem, 3. A – 19 učenkam in učencem od 24, 4. A – vsem 26 učenkam in učencem, 5. A – 15 učenkam in učencem od 16 ter 5. B – vsem 15 učenkam in učencem). Mlade k branju spodbujajo razredničarke: Andreja Fekonja Hamler, Sandra Prelog, Renata Kolbl, Romana Lazar, Simona Celec, Valerija Žnidarič Žitek in Lidija Strajnšak.


Več v Kultura in izobraževanje