Na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer v tem šolskem letu že drugič izvedli Simbiozo

Delavnice so namenjene starejšim, oziroma tistim, kateri se želijo računalniško opismenjevati in nimajo te možnosti

Prlekija-on.net, petek, 18. april 2014 ob 15:59
Simbioza na OŠ Ljutomer

Simbioza na OŠ Ljutomer

Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer je že drugič v tem šolskem letu, organizirala in izpeljala brezplačne računalniške delavnice (Simbioza). Prvo  enotedensko izobraževanje je potekalo v jeseni meseca oktobra, drugo pa smo izvajali v tednu od 7. do 11. aprila.

Delavnice so namenjene starejšim, oziroma tistim, kateri se želijo računalniško opismenjevati in nimajo te možnosti. Tako se je prišlo izobraževat nekaj starejših udeležencev, ki pa so jim pomagali učenci naše šole kot prostovoljci, pri osnovnih korakih dela za računalnikom. Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnje učenje ter uporabo, mladim pa približati pomen prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja. Tako so udeleženci s pomočjo učencev spoznavali osnovne funkcije računalnika, pisali dokumente ter iskali informacije po spletu. Obenem pa so spoznavali tudi druga brezplačna komunikacijska orodja, predvsem elektronsko pošto.

Izkušnja je bila nadvse medgeneracijsko zanimiva in pozitivna, tako za starejše, ki so se nekaj novega naučili, kot tudi za mlajše prostovoljce, kateri pa so se izkazali kot odlični poznavalci računalniških tehnologij in konec koncev tudi kot dobri učitelji. Starejši bodo tako v nadalje z večjim veseljem uporabljali računalnik in osvojeno znanje še nadgrajevali.

Šola je pred časom pristopila k trajnostni obliki tega projekta, saj si želi pridobiti naziv Simbioza šola. S pridobitvijo naziva Simbioza Šola, osnovne in srednje šole po vsej Sloveniji sporočajo, da podpirajo medgeneracijsko sodelovanje, da se zavedajo pomembnosti prenosa znanja s starejših na mlade in obratno, da si želijo aktivno sodelovati pri gradnji prihodnosti, ki bo lepa za vse generacije. Zato si želimo, da bi tudi naša šola bila glasnik ideje te trajnostne zgodbe.

Stanko Makoter
Lokalni koordinator za Simbiozo


Več v Kultura in izobraževanje