Blagoslov velikonočnih jedil in obnovljenega kužnega znamenja v Bučkovcih

V malonedeljski župniji je potekalo kar dvanajst blagoslovitev velikonočnih jedil, pri kapelah, znamenjih, križih in v domači župnijski cerkvi pri Mali Nedelji

Jože Žerdin, sobota, 19. april 2014 ob 13:141
Velikonočni blagoslov v Bučkovcih

Velikonočni blagoslov v Bučkovcih

Verniki na veliko soboto nosijo k blagoslovu velikonočne jedi. V malonedeljski župniji je v soboto, 19. aprila, potekalo kar dvanajst blagoslovitev velikonočnih jedil, pri kapelah, znamenjih, križih in v domači župnijski cerkvi pri Mali Nedelji.

Največ vernikov se je zbralo pri bučkovskem kužnem znamenju iz 17. stoletja, ki so ga postavili verniki iz Bučkovcev v spomin na veliko kugo, ki je tisti čas morila v teh koncih Prlekije. Obred blagoslovitve velikonočnih jedil in obnovljenega kužnega znamenja je opravil domači župnik župnije Mala Nedelja Tomislav Roškarič. K blagoslovu so jedi prinesli verniki iz Bučkovcev in Kuršincev.

Verniki iz Bučkovcev so zadovoljni, da so letos s skupnimi močmi obnovili pročelje kužnega znamenja, ki je sedaj bilo obnovljeno po 16. letih. Prej je znamenje bilo postavljeno ob glavni cesti in od leta 1998 so ga nekaj metrov stran postavili v sredino lepo urejenega vaškega jedra, kjer je postavljen še naravni izvir vode, nekaj rož, grmičevja in dreves. Največ zaslug, da je bilo bučkovsko kužno znamenje obnovljeno, ima domačin Stanko Filipič, pri obnovi pa so mu pomagali domači verniki.

Za to veliko cerkveno slavje so ob blagoslovitvi velikonočnih jedi in kužnega znamenja, izobesili tudi krajevno Bučkovsko zastavo z napisom Piškur, kar pomeni, da je piškur ene vrste ribica, ki je nekoč plavala v bližnjem potoku v Bučkovcih.


Več v Kultura in izobraževanje