Velikonočno streljanje v Branoslavcih

Tri dni velikonočnega streljanja

Jože Žerdin, nedelja, 20. april 2014 ob 18:48
Velikonočno streljanje v Branoslavcih

Velikonočno streljanje v Branoslavcih

Tudi v Branoslavcih v Prlekiji je bilo za letošnje velikonočne praznike nadvse veselo, kajti mladi in starejši so se odločili, da bodo pripravili velikonočno streljanje. Šlo je za lep cerkveni običaj, ki ga v tem kraju ohranjajo in negujejo že dobrih 10 let.

Tako so se vsi, ki jih veseli tovrstno velikonočno streljanje in druženje, od petka do velikonočne nedelje čez dan in pozno v noč zbirali na jasi izven naselja Branoslavci, kjer so si naredili primeren prostor za streljanje, da ne bi motilo ostalih vaščanov Branoslavcev. Naredili so si priročno streho, kjer so si kurili, jedli domače prleške jedi in se vselili tega enkratnega velikonočnega dogodka.

V vrsto so postavili kar nekaj starih mlekark, bojlerjev in eno plastično posodo, s katerimi so streljali. Najprej so na »strelišču« v vse odprtine za streljanje dali karbid, malo smrekovega vejevja in določeno količino vode. Ko se je naredil eksploziv se je glas velikonočnega streljanja s pomočjo palice na ognju, katero je prižgal Denis Semenič, slišal daleč na okrog po Prlekiji. Čas nekajdnevnega druženja, veselja je kar hitro minil in mladi in starejši »topničarji« iz Branoslavcev so sklenili, da bodo prihodnje leto ob veliki noči spet pripravili streljanje s karbidom.


Več v Družabno