Vstajenjska procesija v Ljutomeru

Verniki iz domače župnije Ljutomer so se v velikem številu udeležili tradicionalne vstajenjske procesije

Nuša Novak, ponedeljek, 21. april 2014 ob 20:201
Vstajenjska procesija

Vstajenjska procesija

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujemo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Na velikonočno nedeljo, 20. aprila, je tudi v Ljutomeru ob 6.30 uri, potekala tradicionalna vstajenjska procesija, katero je vodil župnik in dekan ljutomerske župnije, Andrej Zrim. Pred procesijo je diakon Zoran Car trikrat odpel vstajenjsko Alelujo, nato pa smo se podali naprej v procesijo in na pot po običajni stari poti. Procesija se je vila skozi Ljutomer po Glavnem trgu, proti Staremu trgu in nato spet nazaj proti cerkvi. Najprej so v procesiji šli ministranti z vstalim Jezusom, nato župljani, otroci, mladina, ministranti in domači dušni pastirji, godba na pihala iz Ljutomera in nazadnje še ostali verniki. Vstajenjske procesije so se udeležili številni verniki iz domače župnije in od drugod, kajti to je največji cerkveni praznik v letu.

Po procesiji smo se vsi skupaj odpravili nazaj v cerkev k sveti maši, katero je daroval župnik Andrej Zrim. Po procesiji in sveti maši, pa je sledil tradicionalni velikonočni zajtrk, ki ga po domovih pripravimo v krogu svojih družinskih članov.



Več v Kultura in izobraževanje