Koncert ob 50-letnici začetka delovanja ansambla Toneta Kmetca

Obiskovalci so uživali ob skladbah nekoč priljubljenega ansambla

Branko Košti, torek, 22. april 2014 ob 08:46
50-letnica ansambla Toneta Kmetca

50-letnica ansambla Toneta Kmetca

Letos mineva petdeset let od ustanovitve enega najpopularnejših in najbolj prepoznavnih ansamblov narodnozabavne glasbe na Štajerskem in tudi v Sloveniji. Ansambel, imenovan po ustanovitelju in vodji Tonetu Kmetcu, je v začetku delovanja v letu 1964 igral kot ansambel radia Ptuj, kmalu pa je začel samostojno pot po domačih in tujih odrih.

Prva pevca ansambla sta bila Miro Makoter in Marija Matjašič, katero je kmalu zamenjala Marija Vajda Kmetec. V tem času je nastalo veliko posnetkov, v poznih šestdesetih letih tudi s kvartetom Ormoški fantje. Sredi sedemdesetih let, takrat že s pevcem Ivanom Švajglom, ki je zamenjal Mira Makoterja, se je ansambel odpravil na prvo gostovanje v Kanado in Ameriko. Po številnih uspešnih nastopih doma, ter v Nemčiji in Avstriji, so Kmetčevi pevci in muzikantje ponovili turnejo po ZDA in Kanadi. Z javnimi nastopi je Ansambel Toneta Kmetca prenehal okoli leta 1991, posnetke priljubljenega ansambla predvsem nekatere, že skoraj ponarodele skladbe, pa še pogosto slišimo na valovih naših radijskih postaj.

Petdeset let začetka delovanja ansambla glasbenega rojaka Toneta Kmetca, rojenega v bližnjih Bukovcih, in njegovih glasbenikov, so na velikonočni ponedeljek počastili v Markovcih pri Ptuju s koncertom, katerega so pripravili pevci MPZ KD Alojz Štrafela iz Markovcev.

Večnamenska dvorana je bila skoraj pretesna za ljubitelje narodnozabavnih viž in oboževalcev tega priljubljenega ansambla. Na koncertu, katerega je vodil Boris Kopitar, smo uživali ob glasbenih uspešnicah ansambla Toneta Kmetca, kot so Ljubica, lahko noč, Na morskem obrežju Marjana, Ko so fantje proti vasi šli, Mami, oj mami, Bleda luna, Očka, moj očka, Sanje mladosti, Sanje mladosti, ..., katere so izvedli ansambli bratov Gašparič, Pomladni zvoki, Ekart, Štajerci, ansambel Roka Žlindre, kvintet Oberkreiner Schock in MPZ KD Alojz Štrafela, po njihovih taktih pa so zaplesali plesalci FS Markovci.

Ob jubileju so prejeli priznanja nekdanji glasbeniki in pevci tega znanega in še vedno priljubljenega narodnozabavnega ansambla.


Več v Družabno