Tradicionalno vaško kresovanje v Gresovščaku

V Gresovščaku je potekalo že 8. tradicionalno velikonočno kresovanje

Nuša Novak, torek, 22. april 2014 ob 19:05
Kresovanje v Gresovščaku

Kresovanje v Gresovščaku

V soboto, 19. aprila, je v večernih urah v Gresovščaku, potekalo že 8. tradicionalno velikonočno kresovanje, ki ga vsako leto pripravijo in organizirajo tamkajšnji vaščani, katerih pobudnik in glavni organizator je Matevž Kaučič.

Več kot štirinajst dni pred kresovanjem, so pridni vaščani pričeli z zbiranjem vejevja in ostalega materiala za pripravo velikega kresa. Domačini so se letos še prav posebej potrudili pri postavljanju vaškega kresa, saj so vložili veliko truda in prostega časa, da so s skupnimi močmi pripravili prečudovit kres, ki ga v minulem sobotnem večeru ni uspelo pogasiti niti neutrudnim dežnim kapljam.

Ob kresu se je kljub slabemu vremenu uspelo zbrati veliko domačinov in ostalih obiskovalcev, ki nikakor niso hoteli zamuditi tradicionalnega prižiga kresa in tako ohraniti spomin na velikonočno kresovanje. Zabava ob ognju in ples v dežju, se je tako odvijala dolgo v noč, saj so bili obiskovalci izredno dobre volje in s posebno iskrico v očeh. Seveda pa ni manjkala niti dobra domača kapljica in »zobl pa lük«.



Več v Družabno