»Svet je pisan, lep, bogat!«

V vrtcu Ljutomer je potekalo Medgeneracijsko druženje ob svetovnem dnevu zemlje in Eko dnevu vrtca Ljutomer

Nuša Novak, četrtek, 24. april 2014 ob 08:51
Dan Zemlje v vrtcu Ljutomer

Dan Zemlje v vrtcu Ljutomer

Vsi vemo, da stanje na našem planetu ni rožnato. Vsakega od nas so poučili, kako ga uničujemo ali bolje rečeno, ga uničujejo tisti, ki imajo kapital in nič čiste vesti. V takih trenutkih čutimo bolečo nemoč. Ste se morda kdaj vprašali, kaj lahko naredimo in pripomoremo kot posamezniki? Odgovor je čisto preprost.

Imejmo jo radi. V mislih jo objemimo, jo nesimo k svojemu srcu. Začutimo povezanost med nami in našo lepo Zemljo. Vsaj ob njenem dnevu se ji zahvalimo za to, da nam daje prostor za življenje, da nas oskrbuje z vsem kar potrebujemo; s hrano, z vodo in zrakom. RADA NAS IMA, kot ima vsaka mama rada svoje otroke.

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, je letos potekal v luči kampanje Zelena mesta, ki jo vodi organizacija Mreža dneva Zemlje (Earth Day Network). Obeleževanje dneva Zemlje sicer presega nacionalne meje in globalno povezuje vse ljudi in narode sveta.

Obeleževanju dneva Zemlje, se je s številnimi dogodki v torek, pridružila tudi Slovenija. Tako so tudi na ta dan, 22. aprila, v vrtcu Ljutomer želeli obeležiti 22. april, Dan Zemlje, oziroma tudi Eko dan njihovega vrtca. Letos Dan zemlje poteka pod geslom »Svet je pisan, lep, bogat!«.

Ob tem dnevu so otroci skupaj s svojimi vzgojiteljicami, pripravili kar nekaj aktivnosti. Zato so obiskovalce z veseljem povabili, da so se jim pridružili v atriju Vrtca Ljutomer. Pripravili so pester kulturni program z otroki vrtca in gosti. Častni gosti so bile članice DU Ljutomer, varovanci Doma starejših občanov Ljutomer, varovanci VDC Ljutomer, dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, oddelek predšolske vzgoje, prostovoljci tovarne Krka in Karmen Lah iz Občine Ljutomer. Pester in zanimiv kulturni program pa so si ogledali tudi nekateri starši ter še drugi obiskovalci. Organizatorji tega prav posebnega dne, so s to prireditvijo vzpostavili tudi dan medgeneracijskega druženja.

Najprej so nas pozdravili z Eko himno otroci vrtčevskega pevskega zbora Ljutomer, pod vodstvom Ksenije Žuman, s spremljavo na kitaro Marinke Prelog. Nato je nekaj besed spregovorila ravnateljica vrtca Ljutomer, Marija Pušenjak, ki je povedala, da je bogastvo predvsem v srečanju in medsebojnem druženju. Nato nas je pozdravila tudi Karmen Kosi, eko koordinatorka Vrtca Ljutomer, ki je poudarila lepote zemlje, rastlin in živali ter izpostavila dejstva, kako ohraniti naš prečudovit planet.

Nastopili so tudi otroci iz skupine vzgojiteljic, Karmen Kosi in Anje Balažic, ki so se predstavili s plesom Svet je pisan, lep, bogat. Prijetno so nas presenetili s svojim nastopom tudi varovanci VDC Ljutomer, pod vodstvom Matjaža Zanjkoviča. Kot zadnji so se nam predstavili še dijaki Gimnazije Ljutomer, oddelka za predšolsko vzgojo, pod vodstvom prof. Berdena.

Ob koncu kulturnega programa je bilo predvideno tudi druženje v priložnostnih delavnicah ter otvoritev »Nove čutne poti« v vrtcu, vendar je zaradi slabšega vremena na žalost odpadlo in bo prestavljeno na kateri drugi dan.

Po zaključenem medgeneracijskem druženju, je sledila zabava ter pogostitev in sicer dobrote iz narave ter domače kuhinje. Posebnost so bili predvsem obloženi kruhki z naravnimi zeliščnimi namazi, okrepčali pa smo se lahko z naravnimi zeliščnimi čaji vseh vrst.


Več v Najmlajši