V čebeljem roju je 15 tisoč čebel

Naravno razmnoževanje čebel

Jože Žerdin, petek, 9. maj 2014 ob 10:37
Čebelji roj

Čebelji roj

Čebelar Avgust Zadravec iz Lipe v beltinski občini se s čebelarstvom ukvarja ljubiteljsko že vrsto let. Tako je svojih 56 čebeljih družin odpeljal na bližnji travnik, kjer so do sedaj čebele pridno nabirale cvetni prah oljne ogrščice in ga odnašale v čebelje panje, tam so ga čebele delavke predelale v med.

Ko pa čebelja paša gre h koncu se po naravni poti začne razmnoževanje čebeljih družin, ali rojenje čebel. Tako matica odleti in zapusti panj, za njo tudi približno polovico čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje, ostale čebele ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičnikov izvali mlada matica, se oplodi in začne zalegati nove čebele.

Rojenje čebel se največkrat zgodi na drevesnem deblu ali kje drugje. Čebelar Avgust ima sedaj, ko poteka naravno razmnoževanje čebeljih družin polne roke dela. Ko se čebelji roj umiri, ga mora skoraj vsak dan sneti iz debla in ga odnesti v novi panj. Tako je tudi Avgust v začetku tega tedna spet moral sneti čebelji roj. Na tem roju (na sliki) je bilo na drevesu na enem mestu okoli 15 tisoč čebel. Tako s tem rojenjem čebelarji pridobivajo nove mlade čebelje družine in s tem tudi čebelarji tako povečajo svoj čebelji rod.


Več v Narava