V Gornji Radgoni se dogaja

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz Gornje Radgone

Prlekija-on.net, nedelja, 25. maj 2014 ob 15:45
Gornja Radgona

Gornja Radgona

Gornja Radgona spada med maloštevilne slovenske kraje, kjer ima dolgoletno tradicijo skejterska subkultura. Urbani športi združujejo mlade s potrebo po adrenalinskih aktivnostih in posebnim življenjskim stilom. Začetke in razvoj alternativnih športov v Gornji Radgoni so člani X-Kluba v okviru projekta MLASKA - Mladinska skejterska akcija, predstavili tudi v dokumentarnem filmu »Tota ena stvar«, ki je dosegljiv na spletu.

Z inovativnim pristopom pri organizaciji kvalitetnih dogodkov, ki niso namenjeni zgolj zabavi mladih, ampak tudi neformalnemu izobraževanju ter prepoznavnim množičnim športnim dogodkom, kot je »Športaj s KLINKO«, se odlikujejo tudi v Študentsko-mladinskem klubu Klinka.



Mladinski center Gornja Radgona deluje kot enota zavoda KULTPROTUR, od letošnjega marca v dolgo pričakovanih novih sodobnih prostorih, v katerih je mogoče izvajati večje prireditve in so na razpolago tudi drugim mladinskim društvom. Sredstva za izgradnjo novega središča mladih v Gornji Radgoni je zagotovila občina skozi nekaj proračunskih let. V slabih treh mesecih od otvoritve so v novih prostorih izvedli že vrsto zanimivih dogodkov namenjenih tako mladim kot starejšim, od potopisnih predavanj, seminarjev, razstav, okroglih miz, koncertov in ustvarjalnih delavnic. Predlogov za  aktivnosti in dogodke je veliko, bo nov center mladinske kulture v Gornji Radgoni izpolnil pričakovanja številnih mladih?

Zaposlitveni klub, ki je nastal v sodelovanju z zavodom NEFIKS, je prav tako neformalna oblika izobraževanja in druženja mladih, ki so se odločili, da svojo priložnost za zaposlitev v domačem okolju poiščejo z dodatnim razvijanjem sposobnosti in veščin ter načrtovano dejavnostjo na trgu dela. Trojici mladih je po tej poti uspelo, danes zaposlitev imajo. Mladinski svet Gornja Radgona deluje kot posvetovalno telo župana, usklajuje dejavnosti različnih mladinskih društev ter pripravlja in oblikuje predloge mladih.

Že vrsto let so v Gornji Radgoni aktivni skavti, ti preko različnih starostnih skupin pri delu z mladimi izvajajo svoje poslanstvo. Mladinsko društvo »Vitez« Negova pa je na novo ustanovljeno društvo, ki je v kratkem času pridobilo številne člane in izvedlo nekaj odmevnih dogodkov.

Ob zaključku video reportaže v sklopu projekta »Prleška mladina«, je župan Občine Gornja Radgona, Anton Kampuš podal nekaj osnovnih podatkov o financiranju organiziranega delovanja mladih v Gornji Radgoni, opozoril na nekatere anomalije s katerimi se srečuje ter izpostavil, da si v prihodnje pri mladih želi več njihovega političnega udejstvovanja.

Vabljeni k ogledu video reportaže iz Gornje Radgone.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje