Ob krajevnem prazniku KS Železne Dveri zasadili potomko najstarejše vinske trte

Prireditev ob 3. krajevnem prazniku KS Železne Dveri v spomin na slavista svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, nedelja, 15. junij 2014 ob 13:03
Pri Miklošičevi domačiji so zasadili potomko najstarejše vinske trte iz Maribora

Pri Miklošičevi domačiji so zasadili potomko najstarejše vinske trte iz Maribora

V soboto, 14. junija, so Krajevna skupnost Železne Dveri, Turistično društvo Železne Dveri Radomerje, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Občina Ljutomer pripravili prireditev ob tretjem krajevnem prazniku KS Železne Dveri v spomin na slavista svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča.

Dopoldan so se pohodniki zbrali na Miklošičevem trgu v Ljutomeru od koder so se podali na pohod na Jeruzalem. Vmes so se ustavili pri Miklošičevi domačiji v Radomerščaku, kjer je potekala osrednja prireditev. Pred domačijo so pripravili kulturni program, kjer so nastopili Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer in Mladi Pomurci, ob tem pa so vse zbrane nagovorili predsednik Krajevne skupnosti Železne Dveri, Marijan Pihlar, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, veleposlanik Republike Slovenije na Dunaju, dr. Andrej Rahten, predsednik društva »Varuhi viteza besede«, Aleš Arih ter dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, dr. Marko Jesenšek, ki je bil osrednji slavnostni govornik.

Zbrane je pozdravil še mariborski mestni viničar, Stane Kocutar, nakar je sledila zasaditev potomke najstarejše vinske trte iz Maribora, ljutomerski župnik in dekan, Andrej Zrim pa je zasajeno trto blagoslovil. Za trto po skrbel Miro Vaupotič, ki vzdržuje Miklošičevo domačijo.

Izpred domačije so nato pohodniki nadaljevali pohod na Jeruzalem, od tam pa v Radomerje, kjer so potekale tudi vaške igre ter srečanje krajanov.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek dogajanja pri Miklošičevi domačiji ter kaj so govorniki ob tem povedali.



Več v Kultura in izobraževanje