SDS mora Karbi povrniti 2.269 evrov sodnih stroškov

Ker SDS-u ni uspelo dokazati škode, so na sodišču zavrnili tudi zahtevek stranke po opravičilu in preklicu trditev

Prlekija-on.net, četrtek, 17. julij 2014 ob 22:599
Dejan Karba

Dejan Karba

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek SDS-a proti novinarju Dela Dejanu Karbi, kjer je SDS od njega zahteval javno opravičilo in 55.000 evrov odškodnine zaradi navedb v članku.

Sodišče je tožbo SDS-a zavrnilo kot neutemeljeno, v sodbi, ki sicer še ni pravnomočna, pa so zavrnitev tožbenega zahtevka utemeljili s tem, da naslov članka "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS", katerega avtor Je Karba, ne vsebuje izrecnega očitka kaznivega dejanja.

Sodišče je razsodilo, da citat iz članka "o tem imamo ogromno podatkov" "ne napeljuje k zaključku, da je z zelo veliko stopnjo verjetnosti dokazano kaznivo ravnanje". Na sodišču so razsodili tudi, da SDS ni z ničemer dokazal, da bi jim dotični članek povzročil gmotno in negmotno škodo, kar je po navedbah sodišča tudi glavni razlog za odškodninsko tožbo.

Ker SDS-u ni uspelo dokazati škode, je bil zavrnjen tudi zahtevek stranke po opravičilu in preklicu trditev, SDS pa mora Karbi plačati tudi 2.269 evrov sodnih stroškov. Sodba je v celoti dostopna tukaj.


Več v Črna kronika