Künštni Prleki na etno večeru v Termah 3000 v Moravskih Toplicah

Godci so zaigrali na stare ljudske instrumente ter tudi ob glasbi peli, imeli pa so tudi svojo stojnico in zastavo

Jože Žerdin, ponedeljek, 21. julij 2014 ob 13:417
Künštni Prleki v Termah 3000

Künštni Prleki v Termah 3000

V Termah 3000 Moravske Toplice TIC Moravske Toplice ob četrtkih zvečer pripravljajo etno večere, ki so popestreni s stojnicami domače in umetnostne obrti. Tako so gostje in ostali obiskovalci tega zdravilišča v četrtek, 17. julija na terasi slaščičarne Cafe Paraline lahko prisluhnili nastopu članov Etnološkega društva Künštni Prleki s sedežem v Železnih Dveri pri Ljutomeru.

Gre za prleško društvo, ki je pred leti »ustanovilo« Prleško republiko, ki vključuje občine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Veržej, Ljutomer, Razkrižje, Središče ob Dravi, Ormož, Sveti Tomaž, Sveti Jurij ob Ščavnici in Križevci. »Parlament in Vlado Naša republika Prlekija«, ki jo sestavljajo člani etnološkega kulturnega društva Künštni Prleki, ki s tem korakom uresničujejo večletne zabavne in čisto resne aktivnosti, kot so popolni list, ambasado in sedež Vlade in parlamenta Naša Republika Prlekija, ki je v Železnih Dverih 9. Gre za večstoletno hišo sredi slikovitih goric.

Tisti julijski večer so Prleki po svoje hudomušno zabavali obiskovalce s svojim nastopom in glasbo, kajti zapeli so ducat svojih prleških pesmi, ki so jih doslej zbrali na zgoščenkah. Posneli pa so tudi film o Prlekiji in njenih ljudeh od reke Mure do reke Drave. Tri urni etnološki nastop je pričaral pravo Prlekijo sredi Prekmurja. Med njimi je bil tudi njihov član Nandek.

Godci so zaigrali na stare ljudske instrumente ter tudi ob glasbi peli. Ob tem so imeli tudi svojo stojnico in zastavo. Na stojnici so obiskovalcem ponujali njihove rekvizite, propagandno gradivo, zgoščenke, lončke, majice in domače prleško bučno olje.


Več v Kultura in izobraževanje