V Stopercah že vrsto let uspešno deluje društvo gospodinj Stoperce

Gospodinje so vezni člen doma na kmetiji in v kraju Stoperce ter v občni Majšperk

Jože Žerdin, sreda, 23. julij 2014 ob 23:382
Razstava zdravih prigrizkov Društva gospodinj Stoperce. Predsednica društva je Justina Jug, ki je tretja z leve.

Razstava zdravih prigrizkov Društva gospodinj Stoperce. Predsednica društva je Justina Jug, ki je tretja z leve.

V Stopercah v občini Majšperk že vrsto let uspešno deluje Društvo gospodinj Stoperce, ki ga vodi neumorna predsednica Justina Jus. Rdeča nit društva gospodinj je ohranjanje kulturne dediščine, ljudskega izročila in kulinarike. Sicer pa so članice društva gospodinj vezni in povezovalni člen doma na kmetiji, kakor tudi v kraju Stoperce in v občini Majšperk. Članice namreč na področju kulinarike skrbijo za ohranjanje starih jedi v tem delu Haloz.

V društvu je aktivnih 40 članic, kajti vse prihajajo iz kmetij, v zadnjem času pa se jim pridružujejo tudi ostale članice, ki so sicer zaposlene, ki jih zanima kulinarika in druge aktivnosti društva. Kot pravi predsednica društva, skozi leto društvo organizira najrazličnejše aktivnosti, kot je denimo organizacija raznih tečajev, kot je kulinarični tečaj in tečaj ročnih del. Predvsem v zimskem času organizirajo različna predavanja. Skratka gospodinje iz Stoperc je moč čutiti in zaznati pri organizaciji krajevnih prireditev v kraju Stoperce, kakor tudi znotraj občine Majšperk.

Vsako leto se članice udeležijo tudi državne razstave »Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju«, kjer sodelujejo s krušnimi izdelki. Tako so se gospodinje nazadnje predstavile v domačem kraju na priložnostni kulinarični razstavi zdravih prigrizkov, ki je bila v sklopu 22. Kmečkega praznika v Stopercah, kjer so svoj prispevek k uspešnemu prazniku še dodale gospodinje. Na kulinarični razstavi so gospodinje dale na ogled zdrave prigrizke, katere je bilo tudi mogoče poskusiti. Na razstavi so predvsem prevladovale razne skute in mlečni namazi ter siri, ki jih gospodinje pripravljajo iz domačega kravjega mleka in mleka drobnice. Že sedaj pa se pripravljajo na njihovo osrednjo prireditev, ki bo sicer samostojna, poimenovale pa so jo »Zajtrk za občane«. Ta dogodek se bo zgodil konec letošnjega avgusta, 24. avgusta.

Kulinarični dogodek bo potekal v Domu krajanov v Stopercah. Za to prireditev bodo gospodinje spekle za »Zajtrk za občane« najrazličnejše jedi, kot jih pečejo in pripravljajo gospodinje iz Haloz, po receptih starih babic. Dogodka se bo prav gotovo udeležilo veliko krajanov in gostov od blizu in daleč, kajti tistega avgustovskega jutranjega dne bo dišalo daleč na okrog in noben ne bo domov odšel lačen. Med najbolj slastne jedi, ki jih bodo ponudile svojim občanom gospodinje iz Stoperc bodo krompirjevi in ajdovi žganci, pečena jajčka, kisla juha in druge jedi.


Več v Kultura in izobraževanje