Prleki premagali Prekmurce v vlečenju vrvi

20. jubilejno srečanje in vlečenju vrvi čez reko Muro

Jože Žerdin, četrtek, 24. julij 2014 ob 23:36
Vlečenje vrvi med Prleki in Prekmurci

Vlečenje vrvi med Prleki in Prekmurci

Pred 20. leti je med Prleki in Prekmurci vzklila ideja o vsakoletnem poletnem srečanju ob reki Muri. Čeprav reka Mura ni ločnica, ampak je povezovalka, se to dokazuje in utrjuje v vsakoletnem srečanju pri kroškem brodu ob reki Muri. Tako se Prleki in Prekmurci srečajo vsak na svojem bregu reke Mure, a njihov povezovalni člen je brod, ki vozi obiskovalce iz enega na drugi breg.

Tudi tokrat je bilo tako veselo in zabavno, kajti šlo je 20. jubilejno srečanje in vlečenju vrvi čez reko Muro, ki je bilo v soboto, 19. julija. Organizatorja letošnjega jubilejnega srečanja sta bila Prostovoljno gasilsko društvo Vučja vas v občini Križevci pri Ljutomeru in Kajak Kanu klub Krog iz mestne občine Murska Sobota.

Rdeča nit letošnjega srečanja je bilo vlečenje vrvi med Prleki in Prekmurci. Spletena lanena vrv je bila torej odločilna iztočnica srečanja in povezovalka vsake ekipe, ki je bila sestavljena po 25 krepkih mož, ki so skušali vrv potegniti vsak na svojo stran reke Mure. Ekipa Prekmurcev je na tehtnici pokazala, da so bili vsi skupaj težki 3.129 kilogramov, ekipa Prlekov pa je tehtala 3.117 kilogramov.

Ko se je začelo merjenje moči med ekipama je na vsaki strani zavladala prava evforija, šlo je za bučna navijanje in spodbujanje tekmovalcev, ki so dali vse svoje moči pri vlečenju vrvi. Ob tem naj omenimo, da je bil dosedanji rezultat pri vlečenju vrvi 9:8 v prid Prlekov. Želja Prekmurcev je bila, da se izid tekmovanja v vlečenju vrvi izenači, a sreča je tokrat spet pristala na prleški strani. Ekipa Prlekov je tako Prekmurce premagala in jih »potegnila« v reko Muro. Letošnji končni rezultat vlečenja vrvi je 10:8, v prid močnejši ekipi Prlekov. Ob koncu že drugega zaporednega poraza so Prekmurci zmagovalni ekipi Prlekov tudi čestitali za zmago.

Prireditev je vodil in povezoval humorist Korl. Ves čas srečanja je ta dan vozil čez reko Muro tudi brod. Na prazniku srečanja med Prleki in Prekmurci pa niso manjkale kulinarične jedi, na prleški strani so obiskovalcem ponujali krapce, na prekmurski strani pa murske ribe pečene na kroški način. Na koncu je bila glasba, ki se je zavlekla pozno v noč.


Več v Družabno