Ajda je zacvetela na polju pri Salezijancih v Veržeju

V teh dneh je cvetoča ajda prvič zacvetela na polju zraven Salezijanskega Zavoda Marianum v Veržeju.

Jože Žerdin, petek, 25. julij 2014 ob 00:47
Ajda v Veržeju

Ajda v Veržeju

Ajda spada med kulture, ki so bile pred mnogimi leti uporabljene v prehrani v marsikateri družini v Prlekiji. Danes je ajde na poljih v pokrajini ob Muri vse manj. Domovina ajde je Madžurija, poznajo pa jo tudi na Kitajskem, kjer to kulturo gojijo na velikih površinah in slovenski predelovalci jo večinoma uvažajo iz teh držav, med njimi največ pomurski mlinarji.

Znanstveniki so namreč odkrili, da steblo te rastline vsebuje veliko glikozida rutina, ki je pomemben v medicini in farmaciji, saj se uporablja za preprečevanje krvavitev in za večjo odpornost kapilar pri visokem krvnem pritisku. Ajdovi cvetovi so zelo bogati z nektarjem za čebele, zrnje pa je zelo koristno za prehrano ljudi, saj ajda ne potrebuje mineralnih gnojil niti škropiv.

V teh dneh pa je cvetoča ajda tudi prvič zacvetela na polju zraven Salezijanskega Zavoda Marianum v Veržeju. Na ajdovem polju je na tisoče belih cvetov, obiskujejo jo in jo oprašujejo čebele iz Salezijanskega čebelnjaka, ki stoji ob stavbi v sadovnjaku. Ker Zavod Marianum Veržej obiskovalcem, ki obiščejo Veržej in pridejo na nekaj dnevni oddih v Salezijanski Zavod, nudi tudi prenočišča s prehrano. Letos bodo prvič, v jeseni ajdo s kombajnom poželi in iz drobnih črnih zrn, dali izdelati ajdovo kašo, ki jo bodo ponudili svojim obiskovalcem. Hkrati pa bodo tudi imeli Salezijanci še drugi predelek, saj bodo tako iz cvetoče ajde čebele, v čebelnjaku pridelale cvetni prah v čebelji ajdov med. Tudi ta med bodo ponudili svoj obiskovalcem za zdrav prleški zajtrk.

Tako bodo Salezijanci v Veržeju v jeseni letos pobirali svoje darove, katere jim nudi narava in tako vsi, ki živijo in ki obiščejo ta Zavod, na ta način poskrbeli, da bodo vsi skupaj bolj zdravi.


Več v Narava