Županja predstavila dosežke dosedanjega dela

Na javni novinarski konferenci so bili predstavljeni dosežki dosedanjega dela v občini Ljutomer

Prlekija-on.net, četrtek, 7. avgust 2014 ob 15:201
Olga Karba

Olga Karba

Ob predstavitvi državnih organov, javnih zavodov in podjetij ter ob druženju s predstavniki občinske uprave, je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, pripravila tudi javno novinarsko konferenco, kjer je predstavila dosežke dosedanjega dela.

Kot je v uvodu dejala županja, so številne prireditve, ki potekajo v tem tednu, odraz izjemno aktivnih občank in občanov, bodisi v sklopu društev ali kot posamezniki: "Veseli smo, da so se po nekaj letih te navade dobro prijele, da je v občini veliko dogajanja skozi celotno poletje, ki dopolnjuje in podpira vrhunce kot sta na primer Grossmannov festival in Prleški sejem. Tudi današnja prireditev na prostem dobiva prve obrise tradicije in je pomemben signal, da javne službe in uradniki niso nad ljudmi, ampak v službi občank in občanov".

Kot je še dejala županja, je občinski praznik vsekakor izjemen dogodek v naši lokalni skupnosti. "Ob njem praznujemo uspehe Prlekov in Prlečk, predstavljamo nove ideje in tudi preverimo ali smo na pravi poti ali dosegamo cilje, ki smo si jih zadali. Skoraj štiri leta je minilo od priprave programa dela do končnih rokov, da ga izvedemo v praksi. V njem smo obljubili veliko sprememb in se obenem zavezali, da bomo na poti do rezultatov zvesti načelom, ki krepijo vse občanke in občane. Zato smo zelo veseli, ker lahko poročamo o zelo dobrih rezultatih, ki so odraz izjemnega dela in kvalitete naših občank in občanov, podjetij, društev in organizacij. Na občini ob našem rednem delu, te napore le povezovali, odpirali priložnosti in usmerjali izvedbo. Skupaj smo pretvorili idejo, da Ljutomer zmore več, v dokaz, da Ljutomer ne le zmore, ampak tudi dosega mnogo več".

400 % več realizacije v primerjavi z načrti iz leta 2010
Sledil je izbor in povzetek pregleda uspehov, skupaj pa v obdobju od leta 2010 do konca leta 2014 (oziroma leta 2015 za Sistem C) uresničujejo 30 mio EUR investicij oziroma 40 projektov. Namesto obljubljenih 9 projektov v vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, so realizirali 40 projektov v skupni vrednosti 15,9 milijonov EUR, do konca mandata pa načrtujejo še dodatnih 14,1 milijonov EUR realizacije. Skozi te projekte je občina pridobila 70 kilometrov nove infrastrukture.

V obdobju od 2010 do 2013 so prejeli tudi 4,8 mio EUR, v letu 2014 pa še dobijo 10,8 mio EUR nepovratnih sredstev. Kot je bilo povedano so delovali predvsem strateško, si prizadevali za enakomeren razvoj krajevnih skupnosti ter za izvedbo čim večjega števila investicij s čim večjim deležem nepovratnih sredstev.
(Realizacija po krajevnih skupnostih - priloga)

V letih 2012, 2013 in 2014 skupaj 639.406 EUR manj državnih sredstev
Poleg sanacije stanja javnih financ iz leta 2010 (iz začetnih 600 tisoč EUR minusa so leto 2013 zaključili s 751 tisoč EUR pozitivnega poslovanja), so morali najti ukrepe, da premostijo občutno znižanje sredstev s strani države.

12,8 % nižji stroški občinske uprave in manj zaposlenih
Vso opravljeno delo v zadnjih štirih letih je zahtevalo izboljšanje učinkovitosti občinske uprave, ki je v tem času rešila 8.300 uradnih zadev in izvedla več kot 40 večjih in 20 manjših projektov. Nadaljevalo se je z racionalizacijo stroškov za plače, s tem, da se na delovna mesta, ki so postala nezasedena, ni na novo zaposlovalo. Z iskanjem najugodnejših dobaviteljev in z varčevanjem pri porabi materiala in naročanju storitev pa so se v zadnjih štirih letih tudi občutno zniževali materialni stroški.

Do danes niso najeli kredita in redno odplačujejo kredite iz prejšnjih obdobij, ki še ostajajo v višini 5.541.846 na dan 30.6.2014.

Uspešni ukrepi za zagon gospodarstva in 156 manj brezposelnih
Prijeli so se ukrepi za zagon gospodarstva, ki so nastali pod okriljem Obrtno-podjetniškega strateškega sveta. Ureja se nova Puchova poslovna cona, ki je že pritegnila resnega potencialnega investitorja, nova podjetja odpirajo dejavnost v Ljutomeru, 19 obstoječih obratov in podjetij širi svoje proizvodnje oziroma dejavnosti. V primerjavi z letom 2010 je v občini 156 manj brezposelnih.

330 tisoč EUR manj obremenitev gospodarstva, 50 tisoč EUR več spodbud za mala podjetja
Razbremenili so gospodarstvo z znižanjem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč v skupni višini 330 tisoč EUR in namenili 50 tisoč EUR spodbud za mala podjetja. Pomagal je tudi občinski prostorski načrt in druge podlage za urejeno podporo širitvi gospodarstva.

147.876 turistov in skoraj 50 % več vodenih ogledov
V letih 2009 do 2013 je občino obiskalo 147.876 turistov. Posebej se povečuje tudi delež turistov, ki želijo podrobneje spoznati naše znamenitosti s pomočjo vodenih oseb, in sicer iz 1.936 vodenih oseb v letu 2009 na skoraj tisoč več v letih 2012 in 2013. K temu pomembno prispevajo vključitve v mednarodne turistične projekte ter izdelava novih promocijskih gradiv in aplikacije za pametne telefone.

Šolstvo, mladi in starejši
Prenavljajo se obstoječi in kmalu se bodo gradili novi šolski prostori. Za rekonstrukcijo in adaptacijo Glasbene šole ter za izgradnjo vrtca v Cezanjevcih peljejo postopke javnega naročanja oz. izbire najugodnejšega ponudnika. Podpis pogodb se predvideva najpozneje do konca meseca septembra.

Zahvaljujoč aktivni vključenosti mladih so realizirali idejo novega košarkarskega igrišča in skejt steze ter fitnesa na prostem in plezalne stene na prostem. Skupaj so pristopili k pripravi Strategije za mlade.
Za najmlajše so na voljo nova igrala. Občina je pripravljena na vrnitev mladih, ki so se odpravili na študij, uredili so nove soseske in okrepili stanovanjski sklad.

Občina Ljutomer sofinancira javno službo pomoč na domu in namenja za storitev dodatno subvencijo. Poleg tega sofinancira družinskega pomočnika, kadar uporabnik ali njegovi svojci zaradi slabega premoženjskega stanja ne morejo v celoti pokrivati stroška plače družinskega pomočnika.
Občina Ljutomer sofinancira tudi projekt »Starejši za višjo kakovost življenja doma«, ki ga izvaja Društvo upokojencev Ljutomer. Delovati je začela enota Doma starejših občanov v Stročji vasi.

Namenjajo 59,3 % več sredstev za društva v primerjavi z letom 2010
V primerjavi z letom 2010 se je občutno povečal tudi letni obseg sredstev za delovanje društev. Največji prirastek je na področju gasilskih društev (41 % ‒ posebej zaradi obnov gasilskih domov). Na ostalih področjih za povprečno 20 do 30 %.

Nagrade in priznanja
V tednu praznovanja podeljujejo tudi priznanja in nagrade občine Ljutomer, ki so odraz hvaležnosti za izjemne dosežke in pozitivne vzore naših podjetij, društev in posameznikov.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.



Več v Gospodarstvo