Rokovo župnijsko žegnanje v Cezanjevcih z blagoslovom obnovljene cerkve

Po dveh letih je župnijska cerkev v Cezanjevcih obnovljena, vsa obnovitvena dela je blagoslovil škof dr. Peter Štumpf, cerkev pa je spomeniško zaščitena

Jože Žerdin, torek, 19. avgust 2014 ob 19:03
Rokovo žegnanje v Cezanjevcih

Rokovo žegnanje v Cezanjevcih

Pred več kot sto leti je bila zgrajena v Cezanjevcih župnijska cerkev, ki je posvečena svetemu Roku. Cerkev je središče duhovnega življenja, snovanja in edinosti med ljudmi. Župnijska cerkev pomeni vero prednikov in dolžnost današnjih ljudi, ki živijo v cezanjevski župniji in poglabljajo vero.

Samo Bog ve koliko hude stiske je bilo pred mnogimi leti med verniki cezanjevske župnije. Rodna domača zemlja številne družine ni mogla preživeti, zato so se mnogi podali s trebuhom za kruhom v širni svet. S kovčkom v roki so mnogi šli mimo domače župnijske cerkve v daljno tujino, kajti doma ni bilo zadosti kruha za vse. Mnogi se niso vrnili, še zadnji poklon, klobuk se je snel, molitev, vzdih in poslednji z Bogom so bile besede posameznikov. To so bili spomini, ki so jih domači verniki obujali ob letošnjem župnijskem žegnanju, ob godu svetega Roka.

Osrednji verski dogodek za celotno župnijo, je bil v nedeljo, 17. avgusta, ko se je pri sveti maši zbralo veliko število domačih vernikov. To je bil dokaz, kako imajo verniki radi svojo cerkev, ko se v njej zbirajo pri svetih mašah ali drugih cerkvenih dogodkih. Najprej je bila okrog cerkve procesija z najsvetejšim, katero je vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, navzoča pa sta bila še domači župnik Jože Kolmanko in upokojeni duhovnik in častni kanonik v ljutomerski župniji Martin Panič. Med procesijo je cerkvene pesmi pel cerkveni mešani pevski zbor domače župnije.

Po procesiji so se vsi skupaj odpravili v obnovljeno župnijsko cerkev, nato je škof daroval sveto mašo, kajti to je bila osrednja slovesnost ob župnijskem žegnanju. Med sveto mašo je škof podelil starejšim vernikom maziljenje in hkrati blagoslovil obnovljene stene cerkve. V pridigi se je škof zahvalil domačemu dušnemu pastirju Jožetu Kolmanku, da se je skupaj z verniki lotil tako zahtevnega in obsežnega projekta obnove notranjosti cerkve ter drugih manjših del. Tako bodo odslej verniki cezanjevske župnije še rajši hodili v svojo »duhovno ambulanto«, se posvetili molitvi in duhovno okrepili s Kristusom, kajti Cerkev je skupnost Jezusovih mučencev je poudaril škof. V imenu župnijskega pastoralnega in gradbenega odbora je ob koncu svete maše nekaj besed spregovoril Janko Špindler.

Cezanjevska cerkev sodi pod okrilje spomeniškega varstva, zato je njena obnova potekala pod strokovnim vodstvom predstavnikov spomeniškega varstva Bineta Kovača in Nataše Kiš. Obnova je potekala v zadnjih dveh letih in sicer iz zbranih sredstev od župljanov in od pogrebov. Svoj prispevek k obnovitvenim delom je finančna sredstva prispevala tudi občina Ljutomer. Tako so se naredili ometi v notranjosti cerkve in zakristije, namestila se je nova omara in vrata v zakristiji, zamenjale deske na koru, obnovila so se vhodna vrata v cerkvi. Uredila se je elektrifikacija v cerkvi in sicer so se namestile nove luči na stebrih, nove luči pri vhodu in na koru ter zakristiji. Cerkev je sedaj tudi ogrevana. Najobsežnejša pa so bila pleskarska dela, obnovila se je slika glavnega oltarja, v teku je še dodatna obnova nekaterih slik križevega pota in ureditev tal v cerkvi. V veroučni učilnici so nameščene nove mize in stoli, potekala je tudi obnova križa na vhodom v zakristijo, zamenjala se je tudi ograja okrog župnišča in prepleskali so se prostori v župnišču.

Sama župnija pa je v tem času napredovala tudi na duhovnem področju. Ustanovljen je bil otroški pevski zbor Mavrica, poglobilo se je delo z mladimi ob božičnih in velikonočnih delavnicah, letos so že drugič organizirali župnijski oratorij. Med prihodnjimi načrti je dokončanje obnove slik križevega pota, izdelava klopi, obnova ograje okrog cerkve, obnova oltarjev, pridobivanje novih ministrantov in bralcev beril ter pridobivanje novih animatorjev, ki bodo delali z mladimi.

Po sveti maši se je župnijsko Rokovo žegnanje nadaljevalo pred cerkvijo in na dvorišču osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci z druženjem in pogostitvijo za vse vernike domače župnije z bogračem in domačimi prleškimi kulinaričnimi dobrotami. Za veselo razpoloženje pa je za takte domače zabavne glasbe poskrbel ansambel Mlada Prlekija.


Več v Kultura in izobraževanje