Z gasilskimi prapori na vrh Triglava

Štiri gasilska društva, Cezanjevci, Branoslavci, Vogričevci in Ljubečna so se s svojimi gasilskimi prapori odpravile na vrh Triglava

Jože Žerdin, četrtek, 21. avgust 2014 ob 20:42
Člani društev z gasilskimi prapori na vrhu Triglava

Člani društev z gasilskimi prapori na vrhu Triglava

Prijateljska gasilska društva Cezanjevci, Branoslavci in Vogričevci iz Prlekije v Gasilski zvezi Ljutomer in gasilci iz gasilskega društva Ljubečna v Gasilski zvezi Celje so se odločili, da bodo na letošnji Veliki šmaren, oziroma praznik Marijinega vnebovzetja preživeli nekoliko drugače, kajti skupaj so se podali na naš najvišji slovenski vrh Triglav.

Tako so se gasilci iz vseh štirih gasilskih društev, ki že vrsto let tesno sodelujejo, odločili in letošnji 15. in 16. avgust preživeli na najvišjem vrhu Slovenije na Triglavu, ki je visok 2864 metrov. Skupaj so torej na Triglav ponesli svoje gasilske prapore gasilci iz PGD Branoslavci, Vogričevci, Ljubečna in Cezanjevci, kajti slednje gasilsko društvo letos praznuje okroglo visoko obletnico in sicer 120. letnico obstoja društva, kar je bilo za gasilce lepo darilo ob jubileju.

Odprava na gorsko gasilsko turo se je začela že veliko prej s številnimi organizacijskimi in tehničnimi pripravami. Tako so si priskrbeli planinsko kočo, kjer so prenočevali, avtobusni prevoz. K sodelovanju pa so povabili tudi vodnike Planinskega društva Ljutomer, ki so jim priskočili na pomoč z vodenjem in planinsko opremo.

Dan odhoda na Triglav se je začel v zgodnjih jutranjih urah 15. avgusta z avtobusnim odhodom iz Prlekije. Najprej so prispeli do Pokljuke, kjer so natovorili nahrbtnike, pot jih je vodila z Rudnega polja čez Studorski preval mimo Vodnikove koče, kjer so imeli krajši postanek ter pot nadaljevali do planinske koče Planika na 2406 metrov nadmorske višine. Med potjo jim je vreme še kar služilo za zmerno planinsko hojo.

V planinski koči so pustili odvečno prtljago, ter se s pomočjo vodnikov odpravili na vrh Triglava. Ko so prispeli na vrh Triglava so razpeli gasilske prapore, kjer pa tudi ni manjkala lepa domača prleška pesem, ob pomoči meha harmonike. Vzpon na sam Triglav je bil za vse gasilce velik izziv, posebno še za tiste gasilce, ki so ta dan prvič stopali tako visoko. Na vrh Triglava je skupno stopilo 25 gasilcev iz štirih gasilskih društev, med njimi je bilo kar osem članov, ki so prvič dosegli ta vrh.

Gasilci, ki so se udeležili planinskega pohoda na Triglav so bili različnih generacij, od najmlajših, gasilke stare 12 let do najstarejšega člana starega 61 let. Na vrhu je še potekal planinski krst novincev, pri čemer so vse skupaj sklenili s pesmijo ob zvokih harmonike. Nič sluteč se je za hip vreme poslabšalo, začelo je snežiti, zato so se varno v turi odpravili nazaj do planinske koče. Sobotno jutro so se prebudili v jasnem in hladnemu vremenu, pri čemer so si lahko drugi dan od daleč ob lepem vremenu ogledali cilj gasilskega pohoda na vrh Triglava.

Tako so  gasilci Prostovoljnih gasilskih društev Cezanjevci, Branoslavci, Vogričevci in Ljubečna dva dni preživeli skupaj »gasilsko« ter se polni pozitivnih misli in energije vrnili na svoje domove.


Več v Šport