Odlični pogoji za aktivnosti mladih pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Prlekija-on.net, petek, 22. avgust 2014 ob 11:09
Sv. Jurij ob Ščavnici

Sv. Jurij ob Ščavnici

Sveti Jurij ob Ščavnici, majhno občino na obrobju Slovenskih goric, v dolini reke Ščavnice, sestavlja kar 27 naselij. Ti kraji se ponašajo z bogatim kulturnim izročilom, katerega so skozi zgodovino plemenitili veliki Prleki, kot so Edvard Kocbek, Bratko Kreft, dr. Vekoslav Grmič, dr. Anton Korošec, Jakob Šešerko in mnogi drugi.

Ravno zaradi bogate kulturne zgodovine so se v občini odločili, da v središče kraja umestijo sodobno Kulturno in upravno središče (KUS), ki so ga zgradili s pomočjo sredstev iz javnih razpisov in ga v uporabo slovesno predali pred dvema letoma. Z novim domom kulture in družabnega življenja so tako številna društva pridobila odlične pogoje za delo, velik del prostorov pa je na razpolago tudi mladinskim vsebinam. Mladi so pri Svetem Juriju ob Ščavnici aktivni pri raznolikih dejavnostih, še posebej spoštovanja vredna je tradicija Društva podeželske mladine, katerega člani so s svojim delom dokazali, da sodijo v sam vrh tovrstnih društev v državnem merilu.



Izgradnja potrebne turistične infrastrukture in krepitev ponudbe v podeželskem okolju, s poudarkom na naravnih danostih in kulturni dediščini, je po mnenju občanov in mladih ena izmed razvojnih priložnosti, ki jo velja izkoristiti. Turistično društvo je že razvilo nekaj tematskih učnih poti po občini in pripravilo programska izhodišča. Izpostavljajo nekaj biserov, kot je mlin na veter na Stari gori, Blaguško jezero z okolico, bogata kulturna dediščina in krajevni običaji.

V tokratni video reportaži vam predstavljamo Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, o njihovih uspehih je spregovoril Simon Černel. Mladinski klub Čebela, ki ga vodi Uroš Slekovec, prireja vsakoletni koncertni festival Jürjovo je. Marko Čuš, zaposlen v občinski upravi, nam je predstavil povezovanje in sodelovanje občine z organizirano mladino. Sonja Karlo vodi Ljubiteljsko dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, ki vključuje mladinsko skupino in filmsko sekcijo Z-team. O aktivnostih mladih in njihovih potrebah smo povprašali Moniko Čuš, ki je zelo dejavna pri Literarno kulturno ljubiteljskem društvu Sv. Jurij ob Ščavnici, župan Anton Slana pa nam je pojasnil na kak način občina podpira organizirano delovanje mladih.

Vabljeni k ogledu video reportaže.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje