Poletna šola za učenje violončela v Veržeju

Devet dni so v Veržeju odmevali nežni zvoki violončel

Jože Žerdin, petek, 22. avgust 2014 ob 12:57
Poletna šola za učenje violončela

Poletna šola za učenje violončela

V prostorih Zavoda Marianum v Veržeju se bo v nedeljo, 24. avgusta, končala devetdnevna poletna šola za violončelo, katero je letos prvič v Marijanišču Zavoda Marianum v Veržeju, organizirala zasebna Glasbena šola PARNAS, d.o.o. iz Domžal.

Doslej so že organizirali poletno glasbeno šolo za violončelo, ki je potekala že v Prelogu pri Domžalah, Kranju, Škofji Loki, Radovljici, Domžalah, Ljutomeru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Slovenj Gradcu, Ptuju in v Mali Nedelji. Doslej se je poletne šole udeležilo 225 mladih iz Slovenije in tujine iz Hrvaške, Francije, Italije, Japonske, Koreje, Švice. Letošnja poletna šola za violončelo je namenjena učencem nižje stopnje, ki obiskujejo Glasbene šole.

Tokrat se je v Veržeju poletne šole za violončelo udeležilo osem slušateljic iz Glasbene šole Ljutomer, Murska Sobota in Zasebne glasbene šole Parnas Domžale. Šolo je organizirala in vodila profesorica Zdenka Kristl Marinič, ki je bila rojena v Ljutomeru in izhaja iz glasbene družine. Violončelo je začela igrati že v ranem otroštvu. Bila je namestnica za solo čelista v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in igrala tudi v raznih komornih skupinah, tudi kot solistka. Z orkestrom in številnimi domačimi in tujimi uglednimi dirigenti ter odličnimi solisti je nastopala na številnih koncertnih odrih v Sloveniji, pa tudi v Evropi in ZDA. Velika ljubezen in veselje do dela z mladimi pa sta jo pripeljali do spoznanja, da svoje bogato znanje in dolgoletne izkušnje lahko prenese na mlade, kar ji tudi uspeva.

Violončelo je poučevala na številnih slovenskih Glasbenih šolah. Njen pedagoški pristop mladim omogoča, polno izraženje njihovih nagnjenj, vodenih in strokovno usmerjenih metodah, ki so mladim blizu in prijazni. Veliko pa se tudi posveča v skupinskem igranju z mladimi, zato se mladi vse bolj odločajo za igranje tega instrumenta.

Profesorica Zdenka Kristl Marinič poudarja, da njeni učenci dosegajo na domačih in mednarodnih tekmovanjih lepe zavidljive uspehe in domov vedno prinesejo zvrhan koš številnih priznanj. Mlade slušateljice – dekleta so se v Veržeju v devetih dneh veliko naučile, kajti delo je potekalo v dveh skupinah in sicer program za zaključni nastop ter skupinsko delo. V šoli violončela je torej pouk potekal od igranja resne glasbe, klasike do zahtevnejših del, kot je igranje v operi. Največji poudarek pa je bil dan učenju tehnike igranja violončela. Tako je bilo skozi cel dan in še pozno v noč iz stavbe Zavoda Marianum v Veržeju moč devet dni slišati nežne zvoke violončela.

Na tej prvi poletni šoli za učenje na violončelo v Veržeju, so se otroci med igranjem med seboj poslušali in si tudi pomagali, veliko pa je bilo tudi skupinskega igranja. Skratka znanje so si nadgradili in ga bodo odslej s pridom uporabljali pri svojem nadaljnjem študiju v Glasbenih šolah. Notne zapise je poskrbela zasebna šola Parnas iz Domžal. Zaključek nastopa slušateljic poletne šole za violončelo  bo v nedeljo, 24. avgusta pri nedeljski dopoldanski sveti maši v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju in zvečer še nastop v Kulturnem domu v Veržeju, igrale bodo kot solistke in tudi v komornih skupinah.


Več v Kultura in izobraževanje