Pol stoletja šole na Pertoči

Ob jubileju šole še medgeneracijsko središče

Filip Matko, sobota, 23. avgust 2014 ob 11:44
50 let šole na Pertoči

50 let šole na Pertoči

Čez dober teden dni bo minilo točno 50 let  odkar so jeseni leta 1964 prvi učenci stopili skozi vrata tedaj novozgrajene Podružnične šole Pertoča, v Občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju.

Seveda pa ta jubilej nikakor ne pomeni tudi začetka razvoja šolstva na Pertoči. To prikazuje sedaj posebej pripravljena razstava v šolskih prostorih Podružnične šole Pertoča. Po zapisih, ki so se še ohranili, se šolstvo na Pertoči »vrsti« že skoraj 200 let. Prva šola na Pertoči bi naj bila po doslej znanih zbranih virih  zgrajena leta 1874, čeprav se za začetek šolstva na Pertoči šteje že leto 1831. Tedaj je prvega učitelja Ivana Kouzsa  in vzdrževanje šolskih prostorov financirala cerkev. Pozneje je bila uvedena šolnina in seveda so šolo, ki tedaj še ni bila obvezna, obiskovali samo učenci premožnejših družin. Novejša šola na Pertoči je bila zgrajena  leta 1914 in ta zgradba v kraju Pertoča stoji še danes. Šolski okoliš je tedaj zajemal vasi Gerlinci, Krašči, Pertoča, Ropoča in Večeslavci.

V času od leta 1900 do 1910 je financiranje v celoti prevzela država, ukinjene so bile šolnine in leta 1914 je šolo obiskovalo že okrog 300 učencev.

Takoj po drugi svetovni vojni  je  bila na Pertoči osnovna šola z vsemi osmimi razredi in približno 200 učenci. Po letu 1970 se je šola spremenila v podružnično šolo.  Najprej s šestimi  razredi in okrog 160 učenci, pozneje  pa je število učencev postopoma upadalo. Danes imajo v obstoječi zgradbi pouk v enem kombiniranem in enem samostojnem oddelku prve triade ter tudi oddelek vrtca, podružnična šola z vrtcem pa sodi v okvir Osnovne šole Sveti Jurij.

V šolskem letu 1962/63 so delavci podjetja Temelj iz Cankove izkopali prve kubike zemlje za temelje nove šole in v  samo dveh letih je s prizadevnim  delom domačinov in gradbincev  zrasla zgradba, ki letos praznuje pol stoletja.

Danes je na šoli res znatno manj učencev, vendar tudi šola, čeprav z malo učenci, daje krepak utrip kraju Pertoča. Učenci imajo ob tem pravzaprav  tudi nekakšen privilegij, saj se ob malem številu učencev učitelji lažje posvetijo vsakemu posamezniku. Učenci sodelujejo v številnih projektih, na likovnih razstavah in natečajih, še najbolj veseli pa so, kadar se lahko predstavijo v domačem kraju na različnih prireditvah, na katerih redno sodelujejo z bogatim kulturnim programom.

Šola je v vsem tem času doživela številne prenove, vseskozi pa se je vestno skrbelo za njeno vzdrževanje.  Samo v zadnjih petih letih se je uredilo otroško igrišče z igrali pred šolo, prenovilo streho, fasado šole in okna. Vse to daje misliti in potrjuje, da jim v Občini Rogašovci ni vseeno za obstoj te podružnice in da si bodo še naprej prizadevali za kvalitetno rast mladega rodu v tem kraju.

K temu pa je treba dodati še to, da je ob pomoči sredstev Evropske unije bilo na Pertoči urejeno še medgeneracijsko središče s središčem v Gasilskem domu Pertoča, ki domuje preko ceste Podružnične osnovne šole Pertoča, kjer je bilo ob tej priložnosti izgrajeno tudi parkirišče.


Več v Kultura in izobraževanje