52. Kmetijsko živilski sejem Agra 2014 je odprl Borut Pahor

Vodilo letošnjega sejma je družinsko kmetovanje

Branko Košti, nedelja, 24. avgust 2014 ob 10:32
Borut Pahor in Janez Erjavec

Borut Pahor in Janez Erjavec

Ob tradicionalno slabem vremenu, ki že pregovorno spremlja to, za slovensko kmetijstvo največjo in najpomembnejšo prireditev v Sloveniji, je v soboto, 23. avgusta, v Gornji Radgoni vrata obiskovalcem odprl že 52. Kmetijsko živilski sejem Agra 2014.

Ekipi Pomurskega sejma pod vodstvom mag. Janeza Erjavca, je uspelo privabiti v Gornjo Radgono 1750 razstavljalcev iz 29. držav. Mag. Erjavec je velik del svojega pozdravnega nagovora namenil družinskemu kmetovanju. Leto 2014 je razglašeno za svetovno leto družine in družinskega kmetovanja, zato je družinsko kmetijstvo vodilo letošnjega sejma, je med drugim povedal in nadaljeval: "Družinske kmetije in družinska podjetja so nekaj najbolj naravnega in logičnega za državo, kot je Slovenija. Na letošnji AGRI so torej v ospredju družine in družinsko kmetovanje. V tem smislu ni samo veliko strokovnih posvetov, predavanj, okroglih miz, ampak se družinske kmetije predstavljajo na tržnicah, gostinskih prostorih in tudi na vseh drugih razstavnih prostorih. Družinske kmetije in podjetja so torej tisto, kar lahko razvijamo in vsestransko podpiramo kot priložnost za Slovenijo. V razvitih državah je to že dolga tradicija, saj recimo v Evropi kar 97% kmetijskih površin obvladujejo družinske kmetije".

"Za sejme govorimo, da so zrcalo gospodarstva pa tudi stanja v nekem okolju in dejavnosti. Če pogledamo osebno izkaznico letošnjega sejma bi lahko trdili, da je stanje dobro, saj na sejmu sodeluje 1750 razstavljalcev iz 29 držav, kar je več kot lani. Več kot 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov v času sejma pa daje temu sejmu izreden gospodarski pa tudi politični pomen", je še med drugim povedal predsednik Uprave pomurskega sejma.

Župan Anton Kampuš je spregovoril predvsem o Gornji Radgoni kot mestu sejmov in penine in se zahvalil organizatorjem za prizadevanja, katera že dolga leta vlagajo v pripravo in izvedbo ene največjih sejemskih prireditev v državi. Kot govorniki na otvoritvveni slovesnosti so nastopili še minister za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije Dejan Židan, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk in predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetko Zupančič.

52. mednarodni kmetijsko – živilski sejem Agra 2014 je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V otvoritvenem govoru je tudi on poudaril pomen družinskega kmetijstva, saj na podeželju živi polovica slovenskega prebivalstva, kakovost življenja pa je v veliko primerih slabša kot v mestu. Izpostavil je pozitivne izkušnje z mladimi, visoko izobraženimi ljudmi, ki so ostali na kmetijah, svojim otrokom pa želijo enako kakovost življenja in enake možnosti izobraževanja.

Uradni del otvoritve so z glasbenim nastopom popestrili člani družinskega ansambla Tonija Sotoška, zaključila pa jo je promocijska skupina jahačev na lipicancih Biotehnoške fakultete Univerze v Ljubljani.


Več v Gospodarstvo